4.4.2024 15:13

ΠΣΑμεΑ - Μαζί με τους γονείς διεκδικούμε ο,τι αξίζει στα παιδιά με Αυτισμό

Στηρίζουμε τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους, τα μέλη μας, που για χρόνια γνωρίζουμε ότι περνούν ένα γολγοθά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (2/4), στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Αυτισμού Χίου στον ξεχωριστό αγώνα δρόμου που διοργανώνει την Κυριακή 7 Απριλίου στις 11πμ. και καλούμε τα μέλη μας να πάρουν μέρος.

Ειδικά στα νησιά η μεγάλη υποβάθμιση των Νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διαμορφώνει ασφυκτική κατάσταση για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους.

Διαπιστώνουμε και φέτος την έλλειψη ενός πανελλαδικού δικτύου δημόσιων δομών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, στελεχωμένο με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, με σύγχρονο εξοπλισμό, που βέβαια θα συνοδεύεται με το αντίστοιχο ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρία, στην προοπτική της ισότιμης ένταξής τους στην κοινωνία και την παραγωγή.

Η έλλειψη των παραπάνω, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης σημαντικών τομέων στην αντιμετώπιση του αυτισμού και όχι μόνο, ενισχύει την λεγόμενη “ατομική-οικογενειακή ευθύνη”, την αγωνία και την οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες και τους συγγενείς. Αποτέλεσμα, οι γονείς να αγωνιούν καθημερινά, ιδιαίτερα για τα παιδιά που καταφέρνουν να απασχολούνται όπως στα ΕΕΕΕΚ αποκτώντας ορισμένες δεξιότητες για το μέλλον τους.

Καλούμε τους γονείς να μην συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση, να διεκδικήσουμε ό,τι αξίζει σε αυτά τα παιδιά με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες μαζί με το πρωτοβάθμιο Σωματείο μας τον ΠΣΑμεΑ και το Σύλλογο Αυτισμού Χίου.

Για να αποκτήσει κάθε παιδί με αυτισμό σχολείο πλήρως εξοπλισμένο, δομές υγείας με όλες τις ειδικότητες όπως νευρολόγου/παιδονευρολόγου, ψυχιάτρων, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ειδικών οδοντιάτρων, ειδικά δημόσια κέντρα απασχόλησης, που σήμερα στο όνομα του “κόστους”, είναι ελάχιστα ή και ανύπαρκτα. 

Το παρόν και το μέλλον των των ατόμων με αυτισμό αποτελεί κοινωνική και όχι ατομική ευθύνη, με ανάλογο σχεδιασμό για την απασχόληση και αποκλειστικά κρατική πρόνοια. Έτσι θα σταματήσει η αγωνία, το να βρίσκονται τα άτομα με αυτισμό σε απόλυτη εξάρτηση από τους γονείς.

Στον αγώνα της Κυριακής υπάρχουν τρεις διαδρομές με αφετηρία και τερματισμό το Δημαρχείο Χίου:

1. Η διαδρομή τρεξίματος 10 χλμ.

2. Η διαδρομή περπατήματος 5 χλμ.

3. Η διαδρομή ανηλίκων και ΑΜΕΑ 1000 μέτρα.

Ενώ εγγραφές για το αγώνα θα γίνονται στο περίπτερο απέναντι από το Δημαρχείο Χίου στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ