9.6.2015 12:47

Πρώτο βήμα για το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

Με τη συμμετοχή των εκπροσώπων από τις περιφέρεις Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τη συμμετοχή των Δήμων Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρόδου και Σύρου επισφραγίστηκε η τηλεδιάσκεψη της επιτροπής «Πράσινο Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου που διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος.

Όπως ειπώθηκε τα στερεά απόβλητα αποτελούν έναν εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για την ποιότητα του περιβάλλοντος,  αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες καλούνται να δράσουν αποτελεσματικά για την διαχείριση τους. 

Η  συζήτηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς τις προηγούμενες ημέρες κατατέθηκε προς διαβούλευση, ο αναμορφωμένος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες, όπως ενημέρωσε σχετικά ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Θ. Βαλσαμίδης, κατατίθεται προς έγκριση και το αναμορφωμένο Περιφερειακό σχέδιο Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων Βορείου Αιγαίου.

Στη συνάντηση ο μελετητής Περιβαλλοντολόγος κ. Χ. Μανδυλάς παρουσίασε τον σχεδιασμό για το Δήμο Λέσβου ενώ ο Δρ. Δ. Τσούχλης εστίασε στη στοχοθεσία του Δήμου Χίου για ένα τοπικό σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων.

H εκδήλωση έκλεισε με την πραγματοποίηση εργαστηρίου συνοικιακής κομποστοποίησης από την ομάδα RE-THINK στο χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή υπαλλήλων, φοιτητών αλλά και καθηγητών του Ιδρύματος.

Μάλιστα η επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου φιλοδοξεί να επαναλάβει στο μέλλον ανάλογες εκδηλώσεις με στόχο αφενός μεν την ενεργό συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή των στρατηγικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, αφετέρου τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία των νησιών μας με την προαγωγή καλών και καινοτόμων πρακτικών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ