20.9.2021 13:02

Πρώτη δικαστική δικαίωση για τους Ιερείς του παλαιού ημερολογίου της Σκήτης των Αγίων Πατέρων

Το Δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες δύο πολιτών σε βάρος του Ηγούμενου Αθανάσιου

Μία σημαντική δίκη η οποία βάζει προσωρινά φρένο στην εκκλησιαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Μητρόπολης Χίου και της Εκκλησίας των Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Σκήτης των Αγίων Πατέρων εκτυλίχθηκε το πρωί της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου στο Πρωτοδικείο της Χίου.

Αφορμή για τη δίκη στάθηκε η μήνυση δύο πολιτών κατά του ηγούμενου των Γ.Ο.Χ. Αθανασίου, ο οποίος διαδέχθηκε τον αείμνηστο ηγούμενο Αμβρόσιο, του οποίου το έργο και η προσφορά ήταν καθολικά αποδεκτά τόσο από τη Μητρόπολη Χίου όσο και από τους Παλαιοημερολογίτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «π» οι δύο πολίτες (ο ένας παρέστη τελικά) μήνυσαν τον Ηγούμενο Αθανάσιο για αντιποίηση εκκλησιαστικής αρχής και διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας Δημοσίου Δικαίου (η πρώτη κατηγορία αποσύρθηκε και δεν έφθασε ποτέ στο δικαστήριο), με το σκεπτικό ότι παρέμενε στον χώρο παρά τη θέληση του ιδιοκτήτη, αφού όπως είπαν η Σκήτη των Αγίων Πατέρων, υπάγεται στη Νέα Μονή και άρα στη δικαιοδοσία της Ι.Μ. Χίου.

Από την άλλη οι μάρτυρες υπεράσπισης του Ηγούμενου Αθανασίου έκαναν λόγο για ομαλή διαδοχή, σημειώνοντας ότι, κάθε ανάμειξη στη μονή είναι παράλογη και παράνομη, αφού η Σκήτη, από την προπολεμική εποχή λειτουργούσε ως αυτόνομο μοναστήρι και άρα έπαψε να είναι εμβατίκιο της Νέας Μονής.

Άλλωστε, όπως ανέφεραν οι μάρτυρες υπεράσπισης, η Σκήτη των Αγίων Πατέρων, αποτελούσε διαχρονικά σημείο αναφορά για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ανεξάρτητα από το αν αυτοί ανήκαν στο νέο ή στο παλαιό ημερολόγιο.

Μάλιστα οι μάρτυρες ανέφεραν ότι όταν το 2000 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε περιοδεύσει στη Χίο, επισκέφθηκε τη Σκήτη δίνοντας τα συγχαρητήριά του στον μακαριστό ηγούμενο αλλά και την ευλογία του να συνεχίσει το έργο του.

Από την πλευρά της η Ι.Μ. Χίου, παρέστη στη δίκη με κληρικούς της, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να έχει ανάμειξη στη συγκεκριμένη δίκη, με την αιτιολογία ότι δεν επιθυμεί στον σκανδαλισμό των πιστών.

Τελικά το Δικαστήριο αθώωσε  μέσα σε πανηγυρικό κλίμα τον ηγούμενο Αθανάσιο από τις κατηγορίες, χωρίς όμως το αποτέλεσμα της δίκης να λύνει πρακτικά ζητούμενα όπως η αποσφράγιση κελιών και χώρων της Σκήτης έπειτα από ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισε η Μητρόπολη Χίου μετά τον θάνατο του Αμβροσίου.

Να σημειωθεί ότι από την επομένη της εκδημίας του ηγούμενου Αμβρόσιου, η Ι.Μ. Χίου είχε ξεκαθαρίσει ότι τα κελιά θα αποσφραγιστούν μόνο σε περίπτωση που τοποθετηθούν στη σκήτη Μοναχοί της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ