5.2.2014 11:29

Πρόσκληση και όχι πρόκληση

• Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΡΤΙΟΝ» ΕΠΕΙΣΕ 15 ΧΙΩΤΙΣΣΕΣ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΟΥΝ ΗΜΙΓΥΜΝΕΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Σπάνε ταμπού, ξεπερνούν τα στεγανά και τις όποιες προκαταλήψεις, εκθέτουν τους εαυτούς τους και τους διαθέτουν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, για την ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι στον καρκίνο του μαστού.

Πάνω από 15 είναι μέχρι στιγμής οι Χιώτισσες, ανώνυμες κι επώνυμες, που  ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση - πρόκληση του «Άρτιον» και συναίνεσαν να φωτογραφηθούν ημίγυμνες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).

Οι φωτογραφίες αυτές θα αποτελέσουν το θέμα Έκθεσης τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους (μήνας του καρκίνου του μαστού), με παράλληλες εκδηλώσεις. «Το συζητούσαμε πολύ καιρό τώρα. Αφορμή αποτέλεσαν ανάλογες κινήσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα από περιοδικά αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ξέρουμε ότι είναι μικρή η κοινωνία και αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν ενδοιασμοί αλλά η μέχρι στιγμής συμμετοχή μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε σε αυτήν την προσπάθεια», δηλώνει στον «π» η πρόεδρος του «Άρτιον», Β. Κριτάκη.

Η φωτογράφηση

Τη φωτογράφηση έχει αναλάβει με μεγάλη ευαισθησία και προθυμία η ερασιτέχνης και πολύ ταλαντούχα καλλιτέχνις-φωτογράφος Βίκυ Νικολάου. «Έπρεπε για να νιώθουν πιο άνετα τα «μοντέλα» να είναι γυναίκα η φωτογράφος κι ύστερα από αναζήτηση σε επαγγελματίες του χώρου βρήκαμε την ιδανική στο πρόσωπο της κ. Νικολάου. Η φωτογράφηση θα γίνει σε πόζες και με τέτοιο τρόπο που να έχει σχέση με το χαρακτήρα της εικονιζόμενης γυναίκας. Δεν γίνεται εγώ να φωτογραφηθώ με αθλητικά, δεν είμαι αθλητικός τύπος», εξηγεί η κ. Κριτάκη.

Η καμπάνια

Η προβολή των φωτογραφιών θα ξεκινήσει στον τοπικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, αυτόν τον μήνα και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, με αποκορύφωμα τις 25 Οκτωβρίου, παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Σε όλο αυτό το διάστημα μαζί με τις φωτογραφίες θα δημοσιεύονται λεζάντες που θα αφορούν στο θέμα (όπως π.χ. ιατρικά νέα για τον καρκίνο).

Οι φωτογραφίες θα είναι μεν ημίγυμνες αλλά δε θα είναι γυμνές. «Κάθε φωτογραφία δε θα εκθέτει το μοντέλο, θα προβάλει όμως το μήνυμα, θα ευαισθητοποιεί σχετικά με τον καρκίνο στο στήθος, θα συνοδεύεται από σχετικά άρθρα, ρεπορτάζ ή θέματα που αφορούν στον καρκίνο. Θεωρώ ότι η κοινωνία μας είναι ανοικτή, δεν είναι στενόμυαλη. Άλλωστε οι Χιώτισσες ήταν πρωτοπόρες από την αρχαιότητα, κυκλοφορούσαν γυμνόστηθες μόλις με ένα κομμάτι ύφασμα μπροστά στο στήθος τους. Δε θέλουμε να προκαλέσουμε. Να προσκαλέσουμε θέλουμε σε κοινή δράση ενάντια στον καρκίνο», κατέληξε η κ. Κριτάκη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ