9.6.2015 15:28

Προσφυγικό τσουνάμι

3.300 ΑΤΟΜΑ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΗ ΧΙΟ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ, 8.100 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Τι κι αν οι λιμενικοί κάθε βράδυ περιπολούν τα θαλάσσια σύνορα, τι και αν είναι αποδεκατισμένοι από τις βάρδιες και τα ξενύχτια... Μπροστά στην απελπισία των προσφύγων, στην απεραντοσύνη του Αιγαίου και στη συχνότητα με την οποία οι δουλέμποροι εκτελούν τα δρομολόγια μεταφοράς αυτών των βασανισμένων ψυχών, η μάχη είναι εντελώς άνιση και χαμένη από χέρι. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. 3.300 ψυχές έφτασαν στη Χίο μέσα σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα. 8100 μετανάστες έχουν φτάσει στο νησί μας από την αρχή του χρόνου και το καλοκαίρι μόλις... ξεκίνησε.

 

Για ποια frontex μιλάμε;

Δραματικές είναι πλέον οι διαστάσεις που προσλαμβάνει το μεταναστευτικό ζήτημα στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Με τα μόλις δύο σκάφη αλλά και το μειωμένο προσωπικό, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαρκής φύλαξη των συνόρων την ώρα που η μέχρι στιγμής βοήθεια από τη Frontex φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων.

Κατά μέσο όρο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φτάνουν στο νησί μας 110 άτομα τη μέρα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει δε, όχι μόνο η αύξηση του αριθμού των μεταναστών αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων εκμετάλλευσης τους, από ασυνείδητους συμπολίτες μας εντός και εκτός χώρου κράτησης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ