28.10.2015 15:38

Προσφυγικό τοπίο στην ομίχλη

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΑΦΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΚΑΛΟΥΤΑΣ» , ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ HOT SPOT STH XIO

Tίποτα νεότερο δεν πρόσθεσε στην υπόθεση της διαχείρισης του προβλήματος της προσωρινής και ασφαλούς  στέγασης των προσφύγων και μεταναστών, η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από αίτημα της Χιακής Συμπολιτείας.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση του δημάρχου, ο οποίος  πρότεινε  μέχρι να ετοιμασθεί ο χώρος στη ΒΙΑΛ, να αξιοποιηθεί το βόρειο τμήμα της τάφρου του Κάστρου και να  ζητηθεί από την Περιφέρεια η παραχώρηση  του εκθεσιακού κέντρου «Καλουτάς», αν το απαιτήσουν οι εξελίξεις και ο καιρός. Θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται ο χώρος του δημοτικού κήπου και καταργούνται οι εγκαταστάσεις του Μερσινιδίου.

Σταθερό όχι

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης είχε αποκλείσει αυτή την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι λογικό να θυσιαστούν όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις της πόλης.

Απουσίες

Το κλίμα της αβεβαιότητας και της ασάφειας ήταν διάχυτο, όλες οι παρατάξεις και όσοι μίλησαν κατήγγειλαν την διαχρονική έλλειψη έργου και οργανωμένης παρουσίας της πολιτείας, τόνισαν την κρισιμότητα της κατάστασης, την ανάγκη συντονισμού για την διαχείριση του προβλήματος και απέρριψαν κάθε πρόθεση δημιουργίας Hot Spots στη Χίο. Ιδιαίτερα καυτηριάστηκε η απουσία του βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος ενημέρωσε εγγράφως το σώμα ότι επέλεξε να απουσιάσει γιατί μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μουζάλα, θεωρεί ότι η συνεδρίαση δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην υπόθεση.  Όλοι επισήμαναν ότι πρέπει να ενισχυθούν το στελεχιακό δυναμικό και η υλικοτεχνική υποδομή του Λιμεναρχείου και της αστυνομίας.

Η Τουρκία

Εκπρόσωποι φορέων και δημοτικοί σύμβουλοι διατύπωσαν την βεβαιότητα ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί αποδοτικά μόνο με την σωστή διαχείριση των προσφυγικών ροών στο έδαφος της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο συνδιαχείρισης του Αιγαίου.

Αντιπαραθέσεις

Την πρόταση και το ψήφισμα που εγκρίθηκε καταψήφισε η Χιακή Συμπολιτεία, η οποία πρότεινε «την δημιουργία μιας Συντονιστικής Επιτροπής και την αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων χώρων για την προσωρινή στέγαση όλων των προσφύγων, όπως τα παλιά σφαγεία στον Κοφινά, τις ενοριακές εκκλησιαστικές αίθουσες, ακόμα και τα υπόγεια του Ομηρείου και της Πινακοθήκης».

Την πρόταση ψηφίσματος της Συμπολιτείας ψήφισαν μόνο η Ε. Φρεζούλη και η Δ. Τσαρδάκα.

Ο δήμαρχος Μ. Βουρνούς  απέρριψε τις προτάσεις της Συμπολιτείας, ο οποίος υποστήριξε ότι «συντονιστική υπάρχει και τόνισε ότι  η πολυφωνία, η πολυδιάσπαση των χώρων φιλοξενίας και του προσωπικού του δήμου θα δημιουργήσει περισσότερα και δεν θα λύσουν προβλήματα». Υποστήριξε επίσης ότι η διαχείριση των κλειστών χώρων είναι δύσκολη γιατί δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγιεινής.

Ποτέ

Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παντελής Καμπούρης τόνισε κατηγορηματικά  ότι «οι χώροι του κλειστού γυμναστηρίου και του Βούρειου δεν θα διατεθούν ξανά  για την στέγαση προσφύγων».

Σχεδιασμός

Ο Μ. Βουρνούς γνωστοποίησε ότι «έχει γίνει ένας χωροταξικός σχεδιασμός για την τάφρο του κάστρου την διαχείριση του οποίου θα αναλάβει Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με την προϋπόθεση να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ο δήμος Χίου».

Το ψήφισμα

Στα βασικά σημεία του ψηφίσματος τονίζεται ότι οι εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν δεν προσφέρουν μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών, αλλά θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες καταγραφής και προώθησής τους προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα ζητηθεί η διασφάλιση και αύξηση των  ακτοπλοϊκών δρομολογίων για την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στους τόπους επιλογής τους στην στερεά Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ