5.8.2014 11:31

Προσέκρουσε στο Τελωνείο η γιορτή σούμας του Αγ. Γιώργη

Γιορτή σούμας χωρίς καζάνισμα στον Αγ. Γιώργη αφού το Τελωνείο Χίου δεν έδωσε την άδεια

Στις αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις που δεν εννοούν να δουν πέρα πίσω ή ακόμη και μπροστά από το γράμμα του νόμου προσέκρουσε για ακόμη μια χρονιά η γιορτή της σούμας στον Άγιο Γιώργη τον Συκούση.

Ο τοπικός σύλλογος όπως κάθε χρονιά, διοργάνωσε τη γιορτή σούμας με σκοπό να μάθουν οι νεώτεροι και οι επισκέπτες του χωριού το πως παρασκευάζεται αυτό το τοπικό ποτό. Ένα έθιμο που κρατά αιώνες τώρα και που θα είχαν την ευκαιρία όλοι να απολαύσουν βλέποντας τα καζάνια πάνω στη φωτιά την ώρα της απόσταξης και πίνοντας όση ποσότητα από το συγκεκριμένο ποτό παρασκευάζονταν εκείνη την ώρα.

Ο σύλλογος ζήτησε την άδεια από το τελωνείο για να μην την πάρει ποτέ με την αιτιολογία ότι χορηγούνται άδειες μόνο για τον  Οκτώβρη και τον Νοέμβρη.

Είναι η δεύτερη χρονιά που η υπηρεσία αρνείται να παραχωρήσει την άδεια δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις για υποκινούμενα ίσως συμφέροντα και μποϊκοτάροντας τη γιορτή της σούμας.

Παραλογισμός

«Είναι κρίμα. Δεκάδες παιδιά από την Αμερική την Αθήνα και αλλού κι άλλοι τόσοι επισκέπτες θα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη έθιμο του τόπου μας. Δεν θα παρανομούσαμε. Ζητήσαμε άδεια αλλά ως φαίνεται οι κρατικές υπηρεσίες δεν κοιτάζουν την ουσία αλλά το γράμμα του νόμου. Άλλοι παρακαλούν ή και εφευρίσκουν ανάλογα έθιμα για την προσέλκυση των επισκεπτών κι εμείς που τα έχουμε κάνουμε ότι μπορούμε για να τα χαλάμε» σχολίαζαν απογοητευμένα τα μέλη του Μορφωτικού συλλόγου Αγ. Γεωργίου που πραγματοποίησαν την εκδήλωση έχοντας τα καζάνια τους σούμας ως... ντεκόρ!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ