Η Ελλάδα θεωρείται από τις πλέον «γηρασμένες» χώρες, με κριτήριο τους δείκτες γήρανσης και εξάρτησης και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία των τραυματισμών στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και η πέμπτη αιτία θανάτου των ηλικιωμένων. Η συχνότητά τους μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, νοσοκομειακή περίθαλψη και αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση επηρεάζει πολλούς παράγοντες κινδύνου και ασθενειών και συνεπώς μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη γενική πρόληψη των πτώσεων και να οδηγήσει στη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με διεθνείς ερευνητικές εργασίες, η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και οι θεραπευτικές ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος έπειτα από πτώση, σε άτομα άνω των 60 ετών
Το Περιφερειακό Τμήμα Λέσβου Χίου Σάμου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπείας θεωρεί ότι το Κοινωνικό Κράτος πρέπει να επενδύσει στην πρόληψη, με κυρίαρχο τον ρόλο του φυσικοθεραπευτή στον τομέα αυτό. Με την επένδυση στην πρόληψη δύναται να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι για την Υγεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν και να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.