16.6.2015 8:42

Πρωί-πρωί στον Πειραιά 400 μετανάστες από Χίο, Λέσβο

Δηλώνουν ότι τελικός τους προορισμός είναι η Γερμανία

Στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο της γραμμής «Χίος-Μυτιλήνη» έφτασαν στις 06:30 περίπου 400 μετανάστες, κατά κύριο λόγο Σύροι πρόσφυγες πολέμου.

Οι πιο πολλοί από αυτούς με τους οποίους μιλήσε το protothema.gr δήλωσαν ότι πλήρωσαν από 1.500 μέχρι 5.000 δολάρια σε δουλεμπόρους, προκειμένου να τους περάσουν από τα τουρκικά παράλια όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ιταλία.

Πολλοί από τους μετανάστες θα παραμείνουν, είτε σε σπίτια συγγενών και φίλων, ορισμένοι σε ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, ενώ όσοι δεν έχουν χρήματα αναγκαστικά θα κοιμηθούν έξω.

Οπως είπαν στο protothema.gr το επόμενο χρονικό διάστημα θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, ώστε από εκεί μέσω κάποιων άλλων «συνδέσμων» να μεταβούν σε Σκόπια με επόμενο σταθμό την Ουγγαρία κι από εκεί να προωθηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της προτίμησής τους. Οι περισσότεροι από αυτούς, πάντως, δηλώνουν ότι τελικός προορισμός τους είναι η Γερμανία.

«Από τη Συρία φύγαμε με την γυναίκα και τα δύο παιδιά μας για την Τουρκία. Μείναμε στην Τουρκία για τρεις μήνες πριν φτάσουμε Ελλάδα. Το πλάνο μας ήταν να πάμε Ιταλία κι όχι να έρθουμε Ελλάδα», λέει στο protothema.gr ο Έιχαμ που στη Συρία υπηρετούσε ως αστυνομικός κι έφυγε γιατί δεν ήθελε να σκοτώσει.

«Εγώ κι η ομάδα μου είμαστε όλοι μαζί 51 άτομα. Πληρώσαμε 5.000 δολάρια κατά κεφαλήν για να πάμε Ιταλία. Ομως, οι δουλέμποροι μας έφαγαν τα χρήματα κι εξαφανίστηκαν. Για να έρθουμε Ελλάδα δώσαμε 800 δολάρια το άτομο», προσθέτει.

Οσο για το πού θα πάει μετά την Ελλάδα με την οικογένειά του ο Εϊχαμ τονίζει: «Δεν ξέρουμε ακόμη. Ισως Γερμανία. Στη Συρία κρατούσαν τον πατέρα μου αιχμάλωτο, γιατί είμαι αστυνομικός κι έφυγα. Πουλήσαμε ό, τι είχαμε για να φύγουμε και να βγάλω τον πατέρα μου από τη φυλακή. Τώρα είναι Τουρκία μαζί με τη μητέρα μου και περιμένω να έρθουν Ελλάδα. Πάντως, όπου κι αν πάμε, δεν ξαναμπαίνω στη θάλασσα. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα από την Τουρκία, το σκάφος μας έμπασε νερά και πήγαμε να πνιγούμε. Μας έδωσε το Λιμενικό. Μόνο από τη στεριά, τώρα».

Πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ