13.10.2015 11:28

Προχωρούν οι μελέτες, λείπει η χρηματοδότηση

ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

Τον σκόπελο της χρηματοδότησης για τη μετατροπή του πρώην Μαιευτηρίου σε μορφωτικό κέντρο, προσπαθεί να ξεπεράσει η Μητρόπολη Χίου που πλέον αναμένει τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέο.

Οι μελέτες

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ενός εκ των πολιτικών μηχανικών Α. Μελέκου, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προμελέτες και οι αποτυπώσεις ενώ έχουν υποβληθεί οι φάκελοι προκειμένου το κτίριο να χαρακτηρισθεί διατηρητέο.

«Μετά τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέο θα υποβάλλουμε τις μελέτες στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής κι έπειτα στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια από τον Δήμο», ανέφερε ο κ. Μελέκος.

Παρότι πάντως οι μελέτες και οι εγκρίσεις προχωρούν κανονικά, βασικό ζητούμενο αποτελεί η χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου με τον Μητροπολίτη Μάρκο να σημειώνει στον «π» ότι αναμένει την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Μορφωτικό Κέντρο της Μητρόπολης

Το κτίριο του πρώην μαιευτηρίου έχει παραχωρηθεί από το Νοσοκομείο στην τοπική Μητρόπολη για 50 χρόνια με δυνατότητα παράτασης. Μετά τις απαραίτητες εργασίες θα λειτουργήσει ως Μορφωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Χίου καλύπτοντας έτσι το κενό που υπάρχει για τις διάφορες εκκλησιαστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της τοπικής εκκλησίας. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη κ. Μάρκο, το κέντρο θα περιλαμβάνει μουσείο, αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσες για επισκέψεις σχολείων καθώς και χώρο έκθεσης κειμηλίων.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η μελέτη που κατέθεσε η Μητρόπολη να μπορέσει να βρει μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου τον κατάλληλο τρόπο χρηματοδότησης, ώστε από μακέτα να μετουσιωθεί σε ένα πλήρως σύγχρονο λειτουργικό κτίριο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ