26.3.2014 12:31

Πρόγραμμα «ENtopia: Our Places in Europe»

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο «ENtopia: Our Places in Europe», πραγματοποιείται στη Χίο από 28 – 30 Μαρτίου 2014, μετά από συνεργασία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Europa Nostra (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού (αντιπρόσωπο της Europa Nostra στην Ελλάδα) και αφορά στο πρόγραμμα της Europa Nostra «ENtopia: Our Places in Europe», που έχει ως στόχο την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων –περιβαλλοντικών, αρχιτεκτονικών και πολιτιστικών – χαρακτηριστικών αστικών συγκεντρώσεων ή ευρύτερων περιοχών, με πληθυσμό μικρότερο των 15.000 κατοίκων.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας ένα σύνολο αυστηρά καθορισμένων κριτηρίων σκιαγραφούνται τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, οι ευκαιρίες και οι απειλές που κάθε μία περιοχή αντιμετωπίζει, και στη συνέχεια -σε συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές και την τοπική κοινωνία- προγραμματίζονται οι απαιτούμενες δράσεις για να αποκτήσει κάθε περιοχή μια πιο βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά. 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού προτείνει αρχικά τέσσερις ελληνικές περιοχές, – Μαστιχοχώρια Χίου, Σίκινο, Σκόπελο, Σκύρο -, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να λάβουν τα οφέλη που συνεπάγονται αυτής της διάκρισης. Αυτά συνοψίζονται στην αναγνώριση του φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της βραβευμένης περιοχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη διεθνή προβολή των βραβευμένων περιοχών. Επιδίωξη της Europa Nostra και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ είναι το πρόγραμμα να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συνέβη με τα ετήσια βραβεία που απονέμει η Europa  Nostra μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν υποψήφιες περιοχές δέκα χωρών της Ευρώπης και θα συζητηθούν τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος.  Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλες τις παραπάνω χώρες  καθώς και η κα Claire Lyse Chambron Policy Officer στη Διεύθυνση Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος και οι 60 περίπου συμμετέχοντες απ’ όλη την Ευρώπη – μέλη της Europa Nostra και διακεκριμένοι ομιλητές – θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε χωριά και μνημεία της Χίου.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ