21.5.2012 8:47

Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ 402 ΧΙΩΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ανοίγει σήμερα Δευτέρα, η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α') θα αρχίσουν μια ημέρα μετά, την Τρίτη 22 Μαΐου.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Δεδομένου ότι οι φετινές εξετάσεις συμπίπτουν με τις επαναληπτικές εκλογές, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν ημερομηνία κάποια ειδικά μαθήματα. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας.
Στη Χίο
Σε τοπικό επίπεδο το δικό τους αγώνα δίνουν από σήμερα 402 Χιώτες υποψήφιοι στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Ο μηχανισμός του υπουργείου ήταν από την Παρασκευή το πρωί καθ’ όλα έτοιμος και από τις 8.30 σήμερα τα θέματα αναμένεται να έχουν δοθεί στους υποψήφιους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β'). Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α') θα αρχίσουν αύριο με το ίδιο μάθημα.
 
Περισσότεροι εισακτέοι
Αυξημένος κατά 10% αναμένεται να είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.
Έτσι, θα εισαχθούν περίπου 45.000 στα ΑΕΙ και 30.000 στα ΤΕΙ της χώρας, χωρίς να υπολογίζονται οι εισακτέοι σε στρατιωτικές και άλλες σχολές.
Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει ορθολογικότερη κατανομή ώστε να ενισχύονται τα περιφερειακά ιδρύματα και να μη διογκώνονται τα  ούτως ή άλλως «κορεσμένα» ιδρύματα των κεντρικών πόλεων.
Μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η αύξηση στα ΤΕΙ και μικρότερη στα ΑΕΙ.
Και φέτος ισχύει η επιλογή υποψηφίων περασμένων ετών σε ποσοστό 10% χωρίς να εξεταστούν εκ νέου, ενώ αλλάζει παράλληλα το καθεστώς της εισαγωγής των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι), έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και αδικίες του περασμένου χρόνου, όταν τα μέτρα σ' αυτές τις κατηγορίες δημιούργησαν κοινωνικά προβλήματα σε οικονομικά αδύνατες τάξεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ