28.8.2019 11:00

Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για τη νέα σχολική χρονιά;

Το φθινόπωρο πλησιάζει, η καλοκαιρινή διάθεση μας αποχαιρετά, ενώ κάνουν την εμφάνιση τους οι σκέψεις μας για τη νέα σχολική χρονιά. Αν και οι μικροί μας φίλοι διαφοροποιούνται σε σχέση με το τι περιμένουν από τη νέα χρονιά, ένα είναι το σίγουρο, η επιθυμία να ξαναβρεθούν στις σχολικές αίθουσες παρέα με τους αγαπημένους φίλους τους, να τρέξουν υπό τον ήχο του κουδουνιού, η σκέψη να κρατήσει ένα λεπτάκι ακόμα το διάλειμμα και φυσικά  η ώρα του ταξιδιού στον κόσμο της γνώσης. Ένα ταξίδι από εκείνα που ανοίγει διάπλατα ο νους και ρουφάει σαν σφουγγάρι νέες, ενδιαφέρουσες πληροφορίες, εκείνη η ώρα που γουρλώνουν τα μάτια και αντιλαμβάνονται  τα παιδιά τις ανακαλύψεις τους σε σχέση με τον περιβάλλοντα κόσμο.

Πώς όμως κι εμείς οι γονείς μπορούμε να μπούμε σε αυτόν τον κόσμο και να βοηθήσουμε το παιδί οποιασδήποτε ηλικίας να προσαρμοστεί και πάλι σε αυτήν την νέα αλλά και απαιτητική περίοδο που επίκειται; Σίγουρα το καλοκαίρι είναι για ξεκούραση και χαλάρωση αλλά για να προσαρμοστούμε πιο ομαλά ,καλό είναι να προετοιμάσουμε τα παιδιά και να τα εισάγουμε σταδιακά στον κόσμο της μάθησης και του σχολείου

  • Αρχικά μπορούμε να επισκεφθούμε τα μουσεία της περιοχής  μας και να θυμίσουμε στα παιδιά πόσο ωραία διαδικασία είναι η συλλογή πληροφοριών για διάφορα θέματα και επίσης πόσο σημαντική είναι η συγκέντρωση της προσοχής μας για να κατανοήσουμε πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν.
  • Η ανάγνωση παραμυθιών ή βιβλίων πέρα από το ότι προσθέτει ευφυΐα και δημιουργεί συναισθηματική σύνδεση με το γονέα, φέρνει το παιδί σε άμεση επαφή με το πολυτιμότερο μέσο, το βιβλίο. Εδώ μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για την αξία του βιβλίου και για τους κανόνες του αναγνώστη.
  • Σε διαδρομές με το αυτοκίνητο παίζουμε διάφορα παιχνίδια που περιλαμβάνουν την παραγωγή ή τη σύνθεση λέξεων, μαθηματικές πράξεις που κατέχει το παιδί, αναγνώριση σχημάτων ή χρωμάτων στο εξωτερικό περιβάλλον για τα πιο μικρά παιδιά. Με αυτό τον τρόπο οξύνεται η παρατηρητικότητα, η προσοχή, η αντίληψη και εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο τους.
  • Είναι πολύ βοηθητική μια επίσκεψη στον προαύλιο χώρο του σχολείου ίσως και με την παρέα φίλων ή συμμαθητών για να προετοιμαστεί ψυχολογικά το παιδί, αλλά και να νοσταλγήσει όμορφες στιγμές που συνήθως είναι σύμφυτες με τον εξωτερικό χώρο του σχολείου.
  • Απαραίτητη στάση το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας με όλα τα καλούδια που μπορούμε να διαλέξουμε παρέα με το παιδί και να προμηθευτούμε κατόπιν συζήτησης ή και διαπραγματεύσεων. Γενικά η αγορά σχολικών ειδών είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε στο παιδί πόσο σπουδαία είναι η μάθηση και η γνώση και πόσο χρήσιμα είναι όλα αυτά τα μέσα για να την προωθήσουμε.
  • Άλλο ένα δύσκολο αλλά δημιουργικό εγχείρημα είναι η συζήτηση για το ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες επιθυμεί να ξεκινήσει ή να συνεχίσει το παιδί ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του. το προσανατολίζουμε ώστε να μπορέσει να ανακαλύψει τον εαυτό του, να τον ενδυναμώσει, να μάθει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το χρόνο του, να θέτει προτεραιότητες και να λαμβάνει αποφάσεις.
  • Τέλος τονίζουμε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι ένα παράθυρο ανοιχτό για το πνεύμα και τη ψυχή του ανθρώπου και ότι είναι τυχεροί όσοι μέσα στην αγκαλιά του σχολείου βρίσκουν αυτό που στον καθένα χωριστά μπορεί να λείπει: μάθηση, γνώση, φίλους, αγάπη…

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Μαρία Τσικουδή- Καλαγκιά,

Ψυχολόγος Α.Π.Θ.- ΜΒΑ Διαχείρισης Ανθρώπινου Πόρων

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ