31.3.2016 9:56

«Πόρτα» από τη ΒΙ.ΑΛ. στους υπεράριθμους πρόσφυγες

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΧΙΟΥ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΦΙΧΘΕΝΤΕΣ

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, της Περιφέρειας, του Δήμου αλλά και της υπεύθυνης του hotspot στη ΒΙ.ΑΛ., πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα των υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών, με δεδομένο ότι το Κέντρο Κράτησης έχει προ πολλού ξεπεράσει το όριο των δυνατοτήτων του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών στο Hotspot του Χαλκειούς φιλοξενούνται περί τα 1.700 άτομα, κάτι που ανάγκασε τους υπεύθυνους του χώρου να μη δεχθούν επιπλέον άτομα. Η αρχή έγινε με 8 πρόσφυγες που το μεσημέρι της Τετάρτης εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Δασκαλόπετρας. Κατά τη μεταφορά τους στη ΒΙ.ΑΛ. οι υπεύθυνοι του κέντρου γνωστοποίησαν στο Λιμενικό ότι δεν μπορεί να τους δεχθεί με αποτέλεσμα να τους μεταφέρουν στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου.

Το γεγονός όμως ότι σήμερα το πρωί αφίχθησαν επιπλέον 150 άτομα σε Χίο και Οινούσσες κινητοποίησε τις αρχές ώστε να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς φοβούνται ότι η προσθήκη επιπλέον ατόμων στο Χαλκειός θα καταστήσει τον αριθμό των κρατουμένων μη διαχειρίσιμο. 

Η ιδέα για χρήση της Σούδας προσκρούει προς το παρόν στις αντιρρήσεις του Δήμου αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που δεν επιθυμεί τη μετατροπή της δομής σε κέντρο κλειστού τύπου. Παράλληλα σε διερευνητικές επαφές με το συναρμόδια Υπουργεία βρίσκονται οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μεταφορά των κρατουμένων προσφύγων και μεταναστών σε νησιά όπως η Λέρος και η Κως. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ