6.5.2015 10:48

Πολυθρησκευτικό κέντρο ο Φραγκομαχαλάς

Παλιό τοπογραφικό του Φραγκομαχαλά, αποκαλύπτει και επιβεβαιώνει  την πολυπολιτισμικότητα, τις καλές σχέσεις των θρησκευτικών εθνοτήτων, την ανεκτικότητα και την κατάργηση των αποκλεισμών στη Χίο την περίοδο του τέλους του 18ου αιώνα.

Σε περιοχή σχεδόν τριών οικοδομικών τετραγωνικών υπήρχαν τέσσερις  χώροι θρησκευτικής λατρείας διαφορετικών θρησκευμάτων και οι κάτοικοι της περιοχής συνυπήρχαν αδιατάραχτα! Από αυτούς σήμερα υπάρχουν οι τρεις, με λειτουργικό τον ένα.

Όπως τονίζει στον «π» ο Βασίλης Αγιαννίδης: «στην αυλή του Κολλεγίου λειτουργούσε ο Καθολικός ναός του Αγ. Ιωσήφ, πενήντα μέτρα περίπου δυτικότερα βρίσκεται το Οσμανιέ Τζαμί, σε μικρότερη απόσταση πιο πάνω, σε  καταγραμμένο χώρο όπου έχει κτισθεί οικία  υπήρχε εβραϊκή συναγωγή και στη συνέχεια υπάρχει η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Βουνού, σύμφωνα με το τοπογραφικό της πόλης της Χίου του Γεωργίου Ζολώτα. Αυτές οι παρουσίες αποδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής, γεγονός που μας έλκει γιατί πιστοποιεί την ανοχή της εποχής του τέλους του 18ου αιώνα, είχαν καταρριφθεί οι αποκλεισμοί».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ