7.9.2015 14:33

Ποιος θα πληρώσει το … κάρβουνο των Ψαρών;

• ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ

Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της αλλά και μια εφεδρεία ασφαλείας για την ενεργειακή θωράκιση των Ψαρών θυσίασε η αδιαφορία της ΔΕΗ και οι τουλάχιστον περίεργες αποφάσεις της. Από τις 31 Ιουλίου ο Τοπικός Σταθμός Παραγωγής των Ψαρών έγινε κάρβουνο και το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής επιχειρεί να εξιχνιάσει μια υπόθεση που έχει ανατρέψει τους φιλήσυχους ρυθμούς της καθημερινότητας στο μικρό νησί.

Εδώ και καιρό, από την περίοδο επίτευξης της καλωδιακής σύνδεσης των Ψαρών με τη Χίο, ο Τ.Σ.Π. τέθηκε σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας, απέμεινε με μόλις έναν υπάλληλο προκειμένου να τίθεται σε λειτουργία σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Ουσιαστικά βέβαια η ΔΕΗ παρέγραψε από τις ευθύνες της ένα σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, σταδιακά το απαξίωσε, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονταν η σωστή επιλογή της καλωδιακής σύνδεσης.

Το όνειρο

Οι κατά καιρούς σκέψεις για την τύχη του Τ.Σ.Π. είχαν καταλήξει, επί υπουργείας Δημ. Σιούφα, στη μετατροπή του σε ένα μουσειακό πρότυπο χώρο, καθώς η παλαιότητα των μηχανών του επέτρεπε την ανάδειξη του τρόπου ηλεκτροδότησης των νησιών στα μέσα του 20ου αιώνα, με την παράλληλη συντήρηση μιας μηχανής για να καλύπτει ενεργειακά το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ήδη οι διακοπές ρεύματος είναι σύνηθες φαινόμενο.

Οι επιλογές

Οι σκέψεις όχι απλά δεν προχώρησαν αλλά με εντολή των διοικητικών στελεχών αφενός ο Σταθμός αποκόπηκε παντελώς από το δίκτυο των Ψαρών, αφετέρου – για λόγους που επιβάλλεται να διερευνηθούν – οι περίπου 5 τόνοι καυσίμων μεταγγίστηκαν από τις μεταλλικές δεξαμενές καυσίμων σε πλαστικές, εξωτερικά μάλιστα του εργοστασίου.

Η συγκεκριμένη ακατανόητη επιλογή λειτούργησε ως ερέθισμα επιτήδειοι να κλέψουν περίπου τη μισή ποσότητα καυσίμων. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό από τον υπάλληλο, το επόμενο βράδυ το εργοστάσιο τυλίχτηκε στις φλόγες, έχει καταστραφεί ολοσχερώς και οι εγκαταστάσεις του είναι πια ένα κουφάρι, ακριβώς απέναντι από μια από τις πιο αξιόλογες παραλίες των Ψαρών.

Βαρύτατες ευθύνες

Τη σημερινή Διοίκηση του ΑΣΠ Χίου δείχνει ως υπεύθυνη η Ένωση Εργαζομένων ΔΕΗ Νήσων. «Αποδείχτηκε με μια σειρά  κοντόφθαλμων ενεργειών ότι επέφερε αυτό το επιζήμιο και χωρίς  επιστροφή αποτέλεσμα.

Τα ερωτήματα που τίθενται και ζητούν άμεση απάντηση  από τους έχοντες την ευθύνη της όλης πορεία προς την καταστροφή του ΤΣΠ Ψαρών είναι:

1)      Ποιος έδωσε την εντολή πριν ένα χρόνο να αποκοπεί παντελώς ο  ΤΣΠ Ψαρών από το δίκτυο των Ψαρών;

2)      Ποιος έδωσε εντολή για την απόμακρη των καυσίμων του ΤΣΠ Ψαρών, τα οποία καθ΄ υπέρβαση των κανόνων ασφαλείας μεταγγήθηκαν από την μεταλλική δεξαμενή καυσίμων που βρίσκεται με βάση τους κανόνες ασφάλειας εξωτερικά του χώρου του ΤΣΠ Ψαρών στις πλαστικές δεξαμενές, οι οποίες είχαν μάλιστα τοποθετηθεί εκτός του χώρου του εργοστασίου;

3)      Γιατί δεν υλοποιήθηκε δέσμευση της ΔΕΗ για αξιοποίηση του χώρου και του συλλεκτικού μηχανολογικού εξοπλισμού του ΤΣΠ Ψαρών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ΔΕΗ και την ανάπτυξη των Ψαρών;

4)      Τελικά ποιος θα πληρώσει την ανυπολόγιστη ζημιά που υπέστη ένα από τα περιουσία στοιχεία της ΔΕΗ;», καταθέτει ερωτήματα που χρίζουν άμεσων απαντήσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ