13.2.2017 15:41

Ποιος κοροϊδεύει ποιον για το άσυλο;

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΣΥΛΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΗΝΕΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Αντιμέτωπη με τον κακό της εαυτό έρχεται πλέον η κυβέρνηση. Με μία ακατανόητη λογική και αγνοώντας το αυτονόητο ότι, το εργασιακό αντικείμενο και η επάρκεια εργασίας των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου αγγίζει καθοριστικά τις ζωές και τις μοίρες χιλιάδων προσφύγων αλλά κυρίως της κοινωνίας που τους υποδέχεται, επιλέγει να τους αφήσει απλήρωτους στην πιο κρίσιμη περίοδο του μεταναστευτικού.

Την ώρα που τα νησιά δεν αντέχουν την υπερπληθώρα των μεταναστών και των προσφύγων και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να ενστερνίζεται το αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών για άμεση αποσυμφόρηση, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε στους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου ότι θα παραμείνουν απλήρωτοι με την αιτιολογία, πως η μετάβαση της Υπηρεσίας Ασύλου στην αρμοδιότητα του νεοσύστατου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση μισθών, και δη για άγνωστο χρονικό διάστημα, ενώ σε μεγάλη μερίδα των εργαζομένων δεν έχει ακόμα καταβληθεί ούτε ο μισθός του Δεκεμβρίου του 2016.

Έτσι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι 30 συμβασιούχοι που υπηρετούν στη Χίο έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση, πέρα από το βάρος της ιδιαίτερα απαιτητικής εργασίας τους, να καλούνται να «σηκώσουν» και το βάρος της αγωνίας για την έγκαιρη και απρόσκοπτη καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και των μελλοντικών αμοιβών τους.

«Δεν φταίμε εμείς για τις αργές διαδικασίες»

Σε ανοιχτή επιστολή τους οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου στη Χίο για πρώτη φορά τα βάζουν με το κράτος σημειώνοντας ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την κριτική που τους ασκείται για τον αργό ρυθμό εξέτασης των αιτήσεων ασύλου των μεταναστών.

«Αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα σε νησιά και συνοριακές ζώνες, μέσα σε κακοδιατηρημένες εγκαταστάσεις και με ελλιπή μέσα, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε αρνητικές κριτικές σχετικά με την ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασύλου. Δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί από εμάς προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και εργαζόμαστε μακριά από τις οικογένειές μας, το ελάχιστο που μπορούμε να ζητήσουμε από τον κάθε αρμόδιο είναι σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματά μας», αναφέρουν.

Δημοσιότητα αλλά με προϋποθέσεις

Κι ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο οι υπόλοιποι συμβασιούχοι στην Υπηρεσία Ασύλου θέλησαν τη δημοσιότητα ως μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων τους, σε τοπικό επίπεδο οι 30 συμβασιούχοι θέλησαν δημοσιότητα αλλά με δικούς τους όρους, απαγορεύοντας στους Χιώτες Δημοσιογράφους, που προηγουμένως είχαν κληθεί να καλύψουν την κινητοποίηση στον Οίκο Χίου Διδασκάλου να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο για λόγους… στοχοποίησης. Έτσι όλοι οι εκπρόσωποι του τοπικού Τύπου αποφάσισαν να αποχωρήσουν αρνούμενοι να καλύψουν την τοπική κινητοποίηση. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ