31.1.2017 9:56

Ποιος δουλεύει ποιόν για την πορεία της ανακύκλωσης;

Μόνο η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αποδέκτης των ανακυκλώσιμων υλικών, με τα αντίστοιχα συνοδευτικά τιμολόγια, μπορεί να λύσει το μυστήριο για την πορεία της ανακύκλωσης στη Χίο. Οι δυο υπεύθυνοι φορείς, ο Δήμος από τη μία και η ιδιωτική εταιρεία «Οικόπολις» από την άλλη, δημοσιοποιούν ετερόκλητα στοιχεία για την πορεία που κατέγραψε η ανακύκλωση μέσα στο 2016, γεγονός που θέτει το ερώτημα ποιος από τους δυο ωραιοποιεί ή αντίθετα τραγικοποιεί τα δεδομένα.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι στα στοιχεία που παρουσιάζονται υπάρχουν σοβαρότατες ανεξήγητες αποκλίσεις, όπως για παράδειγμα, η «οικόπολις», βάση των τιμολογίων της, να δίνει μεγαλύτερη απόδοση ανακυκλώσιμων υλικών στις κατηγορίες πλαστικού και μετάλλου, την ώρα που, βάση των στοιχείων που εννοείται ότι ο Δήμος διαθέτει, τα επίσημα ανακυκλώσιμα υλικά παρουσιάζονται λιγότερα!

Περισσότεροι κάδοι, λιγότερα ανακυκλώσιμα

Τα στελέχη της «οικόπολις» επιμένουν ότι το παραδοτέο από τα δημοτικά απορριμματοφόρα είναι λιγότερο το 2016 συγκριτικά με το 2015 κατά 53,5 τόνους. Η μείωση αυτή καταγράφεται ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί τα σημεία ανακύκλωσης, με τοποθέτηση εκατοντάδων νέων κάδων μέσα στο χρόνο που πέρασε. Κατά την «οικόπολις» αυτό έχει σαφή επίπτωση και στο ΧΥΤΑ, καθώς εν τέλει καταλήγουν σ’ αυτόν μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων.

Η ικανοποίηση Μπελέγρη

 Στον αντίποδα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γ. Μπελέγρης, το πρωί της Παρασκευής ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook τα αποτελέσματα του Δήμου, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι το 2016 η Χίος συνολικά έστειλε 225 τόνους περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά σε σχέση με το 2015.

«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αύξηση, γιατί ο κόσμος ενισχύει την προσπάθεια. Τα στοιχεία που παρουσιάσαμε είναι αυτά που στείλαμε στην Αθήνα και όχι απαραίτητα αυτά που κατάφερε να συλλέξει μόνος του ο Δήμος. Ο ιδιώτης είναι ιδιώτης και ισχυρίζεται αυτά που τον συμφέρουν. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταλήγουν στον ΧΥΤΑ λιγότερα απορρίμματα. Όσοι περισσότεροι συμμετέχουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης, είναι συμφέρον των δημοτών», περιορίστηκε να δηλώσει.

Η περίεργη αναφορά

Ωστόσο η αναφορά του κ. Μπελέγρη ότι τα στοιχεία που έστειλε ο Δήμος δεν είναι απαραίτητα αυτά που κατάφερε να συλλέξει μόνος του εγείρει το σοβαρό ερωτηματικό αν μέσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται και ανακυκλώσιμα υλικά προερχόμενα από άλλες ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης που δρουν νόμιμα στο νησί μας. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Χίου έχει συμβατική υποχρέωση να παραδίδει στην «οικόπολις» όλα τα ανακυκλώσιμα που η Αντιδημαρχεία Καθαριότητας συγκεντρώνει κι εκείνη με τη σειρά της δεματοποιεί και πληρώνεται με βάση την ποσότητα των υλικών που αποστέλλει. Επομένως στην «οικόπολις» δεν συμφέρει να παρουσιάζει λιγότερες ποσότητες.

Αν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας στη συνολική ποσότητα του 2016 εντάσσει και τις ποσότητες των ιδιωτών – μη συνεργαζόμενων με το Δήμο, θα πρέπει να διευκρινίσει αν οι ποσότητες αυτές έχουν προστεθεί και στο αποτέλεσμα του 2015 ή αυτό αφορούσε αποκλειστικά τα συγκεντρωμένα ανακυκλώσιμα από το Δήμο.

Στην περίπτωση πάντως που τα αριθμητικά δεδομένα του αντιδημάρχου έχουν … μαγειρευτεί προκύπτουν σοβαρά ζητήματα:

α) για την αποτελεσματικότητα της δημοτικής υπηρεσίας

β) τη στόχευση του ίδιου του αντιδημάρχου, ο οποίος, ενώ γνωρίζει ότι τα αποτελέσματα που δημοσιοποιεί δεν αποτυπώνουν την πλήρη πραγματικότητα, επιχαίρει για να καλύψει κενά σε μια υπόθεση που θα όφειλε διαφορετικά να αντιμετωπίζει.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ