17.2.2014 11:59

Πληρώνουν χρυσά τα φάρμακα στα χωριά λόγω... πλαφόν!

ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Γιατρό έχουν και γιατρό δεν έχουν οι κάτοικοι των χωριών. Οι αγροτικοί  γιατροί καλύπτουν δυο και τρία χωριά μαζί  με αποτέλεσμα από τις πρώτες μέρες του μήνα να συμπληρώνουν το πλαφόν των συνταγογραφήσεων που τους δίνεται από το Υπουργείο Υγείας και να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Ηλικιωμένοι και ασθενείς με χρόνια νοσήματα περιμένουν με τις ώρες έξω από τα αγροτικά ιατρεία για να ακούσουν τους γιατρούς στην καλύτερη περίπτωση να τους παραπέμπουν σε... ιδιώτες.

"Κλειστόν" στα Νένητα

Χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης ενώπιον  στην οποία βρίσκονται με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας όλοι οι κάτοικοι των χωριών είναι εκείνη των Νενήτων. Μετά από αναμονή μηνών διορίστηκε αγροτικός γιατρός τον Δεκέμβριο κι εξέταζε κανονικά τρεις φορές την εβδομάδα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.  Τον Φεβρουάριο ο γιατρός κλήθηκε να καλύψει τις ανάγκες του αγροτικού ιατρείου των Ψαρών!

Με την επιστροφή του όμως στα Νένητα είχε ήδη συμπληρώσει το πλαφόν των συνταγών που έχει δικαίωμα να εγγράψει κι έτσι οι κάτοικοι των Νενήτων έμειναν στην ουσία όλο τον Φεβρουάριο χωρίς γιατρό.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με αγανάκτηση για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νενήτων  Τ.  Ταναϊνης λέγοντας χαρακτηριστικά στον "π": " Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μιλάμε για εμπαιγμό. Τα χωριά που εξυπηρετεί ο ένας γιατρός έχουν 2000 κατοίκους και το πλαφόν είναι για 200 συνταγές. Ποιος θα προλάβει; Ποιος θα έχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη και ποιος θα πληρώνει ακόμη και για μια απλή  συνταγογράφηση;".

Μάλιστα προς αποφυγή της αναμονής κι ενδεχόμενων εντάσεων ο αγροτικός γιατρός με ανακοίνωση του ενημερώνει τους ασθενείς ότι  λόγω κάλυψης του πλαφόν, το ιατρείο θα λειτουργεί μόνο για εξέταση των ασθενών κι όχι για συνταγογράφηση.

Προφανώς  εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις απλά αρκούνται στην καταμέτρηση των αριθμών, ικανοποιημένοι ίσως που οι 2000 συνταγές έγιναν 200. Το αν  ο γέροντας του χωριού μείνει χωρίς φάρμακα επειδή δεν μπορεί με την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ να πληρώνει για να τα "γράφει", αυτό είναι κάτι που αφήνει αδιάφορους τους λαλίστατους κατά τα άλλα, υπουργούς της κυβέρνησης. Ακόμη κι αν ισχύουν οι μεγαλοστομίες Γερωργιάδη για φθηνότερα φάρμακα, στην πράξη οι ασφαλισμένοι τα χρυσοπληρώνουν!

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ