25.2.2016 13:17

Πληρώνουν ακριβά το… μάρμαρο

ΣΕ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΤΑΦΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΧΙΟ ΝΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ

Χαράτσι... μετά θάνατον καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι των χωριών στα οποία υπάρχουν δημοτικά κοιμητήρια. Με εισήγησή της η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγείται την ενοποίηση των τελών ταφής αλλά και απόκτησης τάφου. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος τέλους ταφής και απόκτησης τάφου για τους κατοίκους της νότιας Χίου εκτοξεύεται κατά 200 έως 800% πάνω.

Η προϋπάρχουσα κατάσταση

Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα τα χωριά και οι Δημοτικές Κοινότητες που είχαν δημοτικά και όχι ενοριακά κοιμητήρια καθόριζαν, πριν την ενοποίηση του Δήμου Χίου, τη δική τους τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με τα τέλη ταφής ή απόκτησης οικογενειακού τάφου. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις όπως τα Πατρικά, το Χαλκειός και ο Δαφνώνας όπου δεν υπήρχε απόφαση για καταβολή τελών.

Κατά την ενοποίηση του Δήμου Χίου, οι αποφάσεις για τέλη ταφής υιοθετήθηκαν από τον νέο Δήμο έτσι όπως ίσχυαν από την εποχή των Καποδιστρειακών Δήμων.

Εντοπίζοντας όμως διαφορά τελών από περιοχή σε περιοχή, η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να βάλει τις βάσεις μίας ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής που θα εφαρμόζεται σε όλα τα δημοτικά κοιμητήρια της Χίου.

Αυτό όμως σημαίνει ότι περιοχές όπως η Ελάτα που το δικαίωμα ταφής ήταν στα 10 ευρώ τον χρόνο για τα πρώτα 3 χρόνια, οι κάτοικοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα τέλη κατά 800% αφού το δικαίωμα τέλους ταφής για την 5ετία καθορίζεται στα 80 ευρώ.

Ακριβά όμως θα πληρώσουν και όσοι διαθέτουν ή πρόκειται να αγοράσουν οικογενειακό τάφο αφού το δικαίωμα απόκτησης ενός τέτοιου τάφου καθορίζεται στα 4.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι για παράδειγμα στο Πυργί ο οικογενειακός τάφος κόστιζε 29,35 ετησίως.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής το ενιαίο τιμολόγιο προβλέπει:

  • Τέλη για δικαιώματα 5ετούς ταφής: 80 ευρώ (άπαξ)
  • Τέλη για δικαίωμα οικογενειακού τάφου: 4.000 ευρώ
  • Τέλη για δικαίωμα παράτασης ταφής ως εξής: για τον 6ο χρόνο ποσό 20 ευρώ ετησίως, για τον 7ο ποσό 40 ευρώ ετησίως και από τον 8ο χρόνο και μετά ποσό 80 ευρώ για κάθε χρόνο παραμονής.
  • Τέλη για δικαίωμα ταφής σε τάφους ειδικών διαστάσεων 2,5 χ 2, 500 ευρώ άπαξ και για τα επόμενα χρόνια 50 ευρώ ετησίως.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Από την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής μοναδικοί ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι του Βροντάδου αφού η αγορά οικογενειακού τάφου στο Δημοτικό Κοιμητήριο του Μερσινιδίου κόστιζε 4.402 ευρώ  ενώ το δικαίωμα ταφής είχε καθοριστεί στα 88,04 ευρώ.

Οι μεγάλοι χαμένοι σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Εσόδων του Δήμου είναι η Ελάτα με δικαίωμα ταφής ετησίως στα 10 ευρώ, η Καλαμωτή με 20 ευρώ, το Πυργί με 20,54 ευρώ, τα χωριά της Ιωνίας με 58,69 ευρώ, το Πιτυός με 44,02 ευρώ, και τέλος το Χαλκειός, ο Δαφνώνας και τα Πατρικά που δεν είχαν καθορίσει καθόλου τέλη.

Λύνεται το πρόβλημα;

Η συγκεκριμένη πάντως εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής μάλλον δημιουργεί επιπλέον προβλήματα παρά τα επιλύει. Κι αυτό γιατί αν στόχος ήταν να δημιουργηθούν νέοι χώροι για ταφή τότε θα αυξάνονταν τα τέλη μετά το πέρας της πενταετούς παραμονής. Απεναντίας η εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα επιπλέον χαράτσι στην πλάτη των δημοτών, ολοένα κι εδραιώνεται αφού το δικαίωμα ταφής αυξάνεται κατακόρυφα από την πρώτη ημέρα μέχρι και το πέρας της 5ετίας.   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ