28.8.2015 13:27

Πληρώνει τα σπασμένα της κρίσης [ΒΙΝΤΕΟ]

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Τσουχτερά πρόστιμα, την ώρα που το ταμείο είναι μείον, καλείται να πληρώσει ο Δήμος Χίου καθώς αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις αφού ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) της πόλης.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Στρατή Γδύση παρότι η εταιρεία που έχει αναλάβει την εργολαβία έχει καταθέσει τα δικαιολογητικά για την αποπληρωμή μέρους των εργασιών που έχει ολοκληρώσει, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό με αποτέλεσμα οι εργασίες αποπεράτωσης να έχουν βαλτώσει.

Τα πρόστιμα

Πέρα όμως από το γεγονός της καθυστέρησης υλοποίησης του έργου, η μη αποκατάσταση του ΧΑΔΑ της πόλης αποτελεί βραχνά για τα οικονομικά του Δήμου. Αυτό διότι ήδη ο Δήμος έχει κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ την 1η Ιουνίου, ενώ αν το έργο δεν ολοκληρωθεί πριν τον Δεκέμβρη τότε θα κληθεί να καταβάλει ακόμα 40.000 ευρώ πρόστιμο την 1η Δεκεμβρίου εξαιτίας της συνέχισης λειτουργία του ΧΑΔΑ.

Σοβαρό πρόβλημα

Μπορεί πάντως η επιβολή προστίμου να μην έρχεται με υπαιτιότητα του Δήμου, όμως είναι αυτός που τελικά θα κληθεί να πληρώσει όσα έργα του ΕΣΠΑ ή των προγραμμάτων του δεν ολοκληρωθούν μέχρι τις 31/12 οπότε και εκπνέει η παρούσα προγραμματική περίοδος.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός  ότι το αίτημα των Δημάρχων για παράταση του ΕΣΠΑ απορρίφθηκε κι όπως όλα δείχνουν οι ΟΤΑ θα κληθούν να επιστρέψουν σημαντικά κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως οι φορείς διαχείρισης των συγκεκριμένων έργων όπως για παράδειγμα ο περιφερειακός της πόλης στον Παρθένη, έργο που με βεβαιότητα πλέον αποκλείεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ