13.3.2013 13:25

Πλήγμα για τους επαγγελματίες

ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΟΤ Η ΧΙΟΣ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΣΒΟΣ ΚΙ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις τάξεις των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου το σχέδιο μεταρρύθμισης του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, σχετικά με το σκέλος που αφορά στην κατάργηση παραρτημάτων του αλλά και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού ΕΟΤ και τη μεταφορά τους στον Πειραιά.

Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο χάρτης με τα γραφεία του ΕΟΤ στην Ελλάδα αλλάζει και πρόκειται πλέον να λειτουργούν 7 Περιφερειακές Υπηρεσίες ΕΟΤ σε όλη τη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι στη Χίο που μετά από πολύχρονες προσπάθειες κατέστη δυνατό να λειτουργεί ένα γραφείο Π.Υ.Τ. του ΕΟΤ θα κλείσει, το παράρτημα της Λέσβου θα μετατραπεί σε Περιφερειακό γραφείο και όλο το Β. Αιγαίο θα υπάγεται πλέον στον Πειραιά.

Οι αντιδράσεις

Περισσότερη γραφειοκρατία, μεγαλύτερο χρόνο αναμονής και περισσότερα έξοδα, αφού για τις υποθέσεις τους θα απαιτείται η μετακίνηση στη Μυτιλήνη αλλά ίσως και στον Πειραιά καθώς και ανύπαρκτη εξυπηρέτηση των τουριστών από τον ΕΟΤ, διαβλέπουν οι επαγγελματίες στην απόφαση του υπουργείου.

«Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος από αυτή την απόφαση. Ειδικά για τη Χίο, το γραφείο δεν είχε καθόλου έξοδα, παρά μόνο αυτά του υπαλλήλου που απασχολούσε και που θα αποσπαστεί σε άλλη υπηρεσία» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων δωματίων Δ. Κιτριλάκης προσθέτοντας ότι η κατάργηση του θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων, των επαγγελματιών με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα κ.ο.κ.

«Κάθε χρόνο απαιτείται από τον Ε.Ο.Τ. η κατάθεση κάποιων δικαιολογητικών από τους επαγγελματίες, υπάρχουν αιτήσεις από νέους επαγγελματίες, υπάρχει η ανάγκη να δραστηριοποιείται ένα γραφείο τοπικά. Γι’ αυτό άλλωστε είχαμε επιδιώξει και πετύχει μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας τη λειτουργία του. Το γραφείο της Χίου εξυπηρετεί 161 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων,  επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων κ.λπ. Όλοι αυτοί τώρα θα είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν μια και δυο φορές στη Μυτιλήνη ή στον Πειραιά, αφού το γραφείο της Μυτιλήνης δεν θα έχει πλέον εκτελεστικές αρμοδιότητες» είπε χαρακτηριστικά.

Επιστροφή στο χθες;

Η απόφαση αυτή αποτελεί πισωγύρισμα σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών στον τουριστικό κλάδο σε μια εποχή που υποτίθεται ότι το κράτος επενδύει στην άνοδο του τουρισμού για να βγει από την κρίση. Με δεδομένο ότι η πρόταση δεν είναι δεσμευτική αλλά θα τεθεί σε διαβούλευση και αργότερα θα πάει στη Βουλή ως νομοσχέδιο για να ψηφισθεί, οι φορείς ήδη έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών με ζητούμενο την αποτροπή εφαρμογής της.

«Έχει ενημερωθεί ήδη ο βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου και το θέμα απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., έτσι ώστε με ομαδικές ενέργειες να αποτραπεί αυτό το σενάριο», ελπίζει ο κ. Κιτριλάκης.

Πάντως από τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κατατέθηκε η πρόταση να μεταβιβαστεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στις Περιφέρειες, έτσι ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα Π.Υ.Τ., όπου λειτουργούν και κυρίως στα νησιά για τα οποία η συγκοινωνία είναι δύσκολη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ