26.10.2012 12:40

Πιάνει πυθμένα η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Συννεφιασμένη ήταν η Πέμπτη στη Ρόδο, όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Στη συνεδρίαση πήραν μέρος οι περιφερειάρχες, οι εκπρόσωποι των ΠΕΔ Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, ανάμεσα τους ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης, γενικοί γραμματείς Υπουργείων, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κι εκπρόσωποι της Ε.Ε..
 
Πεσμένη η απορροφητικότητα
Από το σύνολο των πιστώσεων του ΕΣΠΑ, στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου αντιστοιχούν 362 εκ. ευρώ. Από αυτά έχει απορροφηθεί το 29% με το 23,6% να αντιστοιχεί σε έργα υποδομών.
Οι αυτοδιοικητικοί βρέθηκαν για ακόμη μια φορά στη θέση να καταγγέλλουν και να παραπονιούνται για το μέγεθος της γραφειοκρατίας, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εξασφάλιση όλων των αδειοδοτήσεων μέχρι τη δημοπράτηση ενός έργου.
Πέρα από τη γραφειοκρατία, όπως υποστήριξαν  τροχοπέδη στην εκτέλεση των έργων, συνεπώς και στην απορρόφηση κονδυλίων,  αποτελούν τα υψηλά ποσά απαλλοτριώσεων που επιδικάζονται, οι προσφυγές στο ΣτΕ, η μετ’ εμποδίων ροή των χρηματοδοτήσεων, καθώς και η έλλειψη συντονισμού με τη Διαχειριστική Αρχή. Ειδικά για το τελευταίο οι δήμοι ζήτησαν να έχουν δική τους Διαχειριστική Αρχή κατά τα πρότυπα των Αθηνών.
 
Τους παίρνουν χρήματα
Το κερασάκι στην τούρτα προφανώς αποτέλεσε η ανακοίνωση για περικοπές από τα χρήματα που αφορούσαν σε έργα υποδομών. Έτσι από την Κρήτη αφαιρούνται 60 εκ. ευρώ, από το Β. Αιγαίο 40 εκ. ευρώ και από το Νότιο Αιγαίο 20 εκ. ευρώ, προκειμένου να δοθούν για ενίσχυση του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης που διαχειρίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης. «Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι δεν γνωρίζουμε αν θα δοθούν ξανά πίσω τα συγκεκριμένα ποσά μέσω του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης στις περιφέρειες μας, ή αν θα εξαφανιστούν, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τα χρήματα της Εγνατίας» ,σημείωσε ο Π. Λαμπρινούδης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ