17.10.2022 11:25

ΠΕΣ - ΝΑΤ: «Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα για την επιστροφή των κλεμμένων»

Μητσοτάκης σε Συνταξιούχους: ΟΧΙ στην καταβολή της 13ης σύνταξης, ΟΧΙ στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ΟΧΙ στην καταβολή των αναδρομικών σε όλους. Σε όλα «Γιοκ»!!

Αγαπητοί συνάδελφοι και χήρες συναδέλφων, εδέησε ο Κύριος και τελικά μετά από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης, μετά από αρκετές πορείες και υπομνήματα, αποφάσισε ο πρωθυπουργός να δεχτεί τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, ώστε να του εκθέσουν τα προβλήματα και τα αιτήματα των 2.641.000 συνταξιούχων, που τα τελευταία 13 χρόνια έχουν υποστεί τα πάνδεινα, ενώ το εισόδημά τους έχει κατακρεουργηθεί, με αποτέλεσμα πλέον να τίθεται ζήτημα επιβίωσης για την πλειοψηφία. Με αλλεπάλληλους νόμους από το 2011 έως και σήμερα, έχει κλαπεί πάνω από το 50% των συντάξεων για τις οποίες πληρώσαμε σε όλο τον εργάσιμο βίο μας. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτώβρη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αντιπροσωπεία έθεσε στον πρωθυπουργό όλα τα αιτήματα των Συνταξιουχικών σωματείων και οργανώσεων, που για 13 χρόνια υποφέρουμε από τις περικοπές που έκαναν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Οι Συνάδελφοι, έθεσαν τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη ζωή μας, με τις περικοπές που έχουμε δεχθεί και με εκείνα που πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους για να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Συγκεκριμένα έθεσαν τα ζητήματα που έχουν σχέση με την καταβολή της προσωπικής διαφοράς, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί τώρα σε όλους τους συνταξιούχους, ως ενσωματωμένη σύνταξη και πάνω σε αυτή, να δίνονται οι αυξήσεις. Ακόμη έθεσαν το ζήτημα της καταβολής των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς προαπαιτούμενα και τα ζητήματα των λειτουργικών δαπανών των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του ισχυρίστηκε πως «για πρώτη φορά θα έχουμε ουσιαστικές αυξήσεις συντάξεων» από τον νέο χρόνο, «μετά από πολλά χρόνια», επίσης ανάφερε ότι «η προσωπική διαφορά θα συνεχίσει να δίνεται, αλλά τα ποσοστά αύξησης που θα δίνονται, θα αφαιρούνται», Ωστόσο το ποσοστό αύξησης ύψους 6% - 7% (στην καλύτερη των περιπτώσεων), δεν καλύπτει ούτε κατ' ελάχιστο την χιονοστιβάδα των ανατιμήσεων. Χώρια βέβαια που δεν θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους(λόγω της προσωπικής διαφοράς ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα δούνε την αύξηση στις συντάξεις τους), ενώ θα αφορά μόνο τις κύριες και όχι τις επικουρικές συντάξεις, όπως φαίνεται ο Πρωθυπουργός δεν καταργεί την «προσωπική διαφορά», αν και ήταν ένα από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, φυσικά δεν είναι η μοναδική προεκλογική δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη που δεν πραγματοποιείται.  

Για τα αναδρομικά, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να αποδοθούν, καθώς δεν μπορεί να δοθεί και η 13η Σύνταξη.

Βέβαια, δεν ξεχνάμε την «καραμέλα» τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς ότι το 94,6% θα λάβει τάχα αυξήσεις στις συντάξεις και μάλιστα ότι πολλοί θα δούνε και τρεις ολόκληρες αυξήσεις! Αλήθεια, για ποιες αυξήσεις μιλούν; 

Επίσης για την «πιπίλα» κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2023, πρέπει να ξέρετε ότι θα καταργηθεί από τις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ, μόνο η «φορολογική εισφορά αλληλεγγύης», ένα μικρό ποσόν(από 1 μέχρι 15 ευρώ), ενώ παραμένει η «Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων» που είναι δεκαπλάσιο ποσόν παρακράτησης στις συντάξεις μας

Φυσικά και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραμε από τον Πρωθυπουργό, Οι συνταξιούχοι έχουμε πληρώσει πάρα πολλά όλα τα χρόνια, τα διεκδικούμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε τους αγώνες το επόμενο διάστημα, είναι το μήνυμα των Συνταξιουχικών οργανώσεων μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όλα αυτά τα χρονια η πανδημία δεν μας προξένησε αμνησία, και πολύ καλά θυμόμαστε και γνωρίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια αυτοί βρίσκονταν στην κυβέρνηση και ευθύνονται για το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας με τις τεράστιες και αβάσταχτες περικοπές στις συντάξεις μας, κύριες και επικουρικές, χηρείας, ΕΚΑΣ, εφάπαξ, την υγεία -ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις κοινωνικές παροχές, το κούρεμα των ασφαλιστικών μας εισφορών. Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας και γι΄αυτό βρισκόμαστε στον δρόμο του αγώνα, Γιατί γνωρίζουμε ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε, να επιβραδύνουμε αλλά και να λύσουμε πολλά από τα προβλήματά μας, με τον αγώνα μας.

Ολοι μαζί, σύσσωμοι μπορούμε πολλά να καταφέρουμε, ο αγώνας δεν τελειώνει, συνεχίζεται, Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα για την επιστροφή των κλεμμένων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ