1.7.2022 13:10

ΠΕΣ - ΝΑΤ Χίου: «Η μεγάλη εξαπάτηση των συνταξιούχων»

Για μια ακόμη φορά με τη συμβολή και την προσφυγή διάφορων μεγαλοδικηγορικών γραφείων που δήθεν κόπτονται για τους συνταξιούχους, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας νομιμοποιεί και βγάζει συνταγματικό όλο το αντιασφαλιστικό αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, της ΕΕ και των Μνημονιακών κυβερνήσεων, που με αυτό κατακρεουργήθηκαν οι συντάξιμες αποδοχές και τα δικαιώματα των συνταξιούχων στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Η πρόσφατη απόφαση, η οποία βγαίνει μετά από ενάμιση χρόνο καθυστέρηση, αφορά την καταβολή των αναδρομικών στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα δώρα του 11μηνου 2015-2016, ουσιαστικά υιοθετεί όλο το σκεπτικό του νόμου 4714/20 και βγάζει όλες του τις διατάξεις συνταγματικές. Με αυτόν τον τρόπο ό,τι μέχρι σήμερα αντιασφαλιστικό έχει ψηφισθεί από όλες τις κυβερνήσεις βγαίνει συνταγματικό.

Για μια ακόμη φορά η απόφαση αυτή οδηγεί σε νέες δικαστικές περιπέτειες με ατομικές αγωγές, νέα έξοδα, εκατομμύρια συνταξιούχους, που για δέκα χρόνια οι συντάξεις και τα δικαιώματά τους έχουν σφαγιασθεί και πληρώνουν κάθε χρόνο 8,5 δισεκατομμύρια, δίχως καμιά απολαβή, γιατί και αυτά που έβγαλε η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση την εφάρμοσε κουτσουρεμένη με πολιτική απόφαση δίχως να αποδώσει τα αναδρομικά του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους που τα δικαιούνταν.

Δεν ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, προέτρεπε τους Συνταξιούχους να μην προσφύγουν στα δικαστήρια το καλοκαίρι του 2020, αλλά το Ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε μόνο όσους κατέθεσαν αγωγές!! «Η έκκληση που θα ήθελα να κάνω είναι οι συνταξιούχοι να έχουν λίγη υπομονή και να μην προσφεύγουν σε ένδικα μέσα, γιατί αυτό συνεπάγεται μεγάλη γραφειοκρατία, φόρτο στα δικαστήρια και, φυσικά, δαπάνη για τους ίδιους», δήλωνε ανερυθρίαστα ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στις 15 Ιουλίου 2020, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά 3,9 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους.

Ακολούθησε στις 29 Ιουλίου 2020 η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι μέσω τροπολογίας δρομολογείται η καταβολή αναδρομικών όχι μόνο σε όσους είχαν καταθέσει προσφυγές αλλά σε όλους τους τότε δικαιούχους.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, μόνο όσοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι 31 Ιούλη 2020 δικαιούνται τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων (Χριστουγέννων - Πάσχα - θερινής άδειας) για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016, που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου». Απ' την άλλη, το ΣτΕ έκρινε ότι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται αναδρομικά για τις περικοπές των κύριων συντάξεων τους για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016 ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ή όχι.

Η ΠΕΣ-ΝΑΤ ΧΙΟΥ, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε όλη αυτή την απαράδεκτη, πολυέξοδη και ψυχοφθόρα διαδικασία. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την τακτική και πρακτική και άμεσα με πολιτική απόφαση να αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους όλα τα αναδρομικά του 11μηνου 2015-2016 δίχως δικαστικές αποφάσεις και προαπαιτούμενα. 

Απαιτούμε ουσιαστικές αυξήσεις τώρα σε όλες τις συντάξιμες αποδοχές και όλα τα άλλα αιτήματα που με την πρόσφατη πανελλαδική μας συγκέντρωση θέσαμε».

Για μια ακόμη φορά λοιπόν, οι απόμαχοι δέχονται άλλο ένα χτύπημα από την Κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στα χρόνια των Μνημονίων.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ