9.10.2015 11:43

Περιβαλλοντική βόμβα από τις λέμβους και τα σωσίβια

ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΟΝΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΩΣΙΒΙΑ «ΠΝΙΓΟΥΝ» ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΧΙΟΥ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας το θαλάσσιο κυρίως οικοσύστημα, προσλαμβάνει καθημερινά το ζήτημα της περισυλλογής των πλαστικών βαρκών και των σωσιβίων των μεταναστών, τόσο από τη θάλασσα όσο και από τις ακτές του νησιού.

Τα συνεχή περιστατικά αφίξεων μεταναστών,  από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα αποτελούν την κύρια αιτία, που μεγάλες ποσότητες πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα κυρίως λόγω της δυσχέρειας του Δήμου να διαθέσει ανθρώπινο δυναμικό σε μόνιμη βάση για την περισυλλογή των πλαστικών βαρκών και των σωσιβίων που σχηματίζουν στοίβα στις παραλίες.

«Περιβαλλοντική βόμβα»

Το γεγονός επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σ.Κατσανεβάκης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οποίου κάθε ημέρα στα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου μεταναστών, συγκεντρώνονται 8 τόνοι πλαστικού ως αποτέλεσμα των αφίξεων των μεταναστών.

«Τα φουσκωτά σκάφη είναι η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης. Με τα κύματα διαλύονται σε πολλά κομμάτια και είτε παραμένουν στην παραλία είτε παρασύρονται στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει για τα σωσίβια και τις σαμπρέλες που φορούν οι πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους», τονίζει στην ανάλυσή του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς τα ψάρια τρώνε τα απορρίμματα, ενώ πολλά θηλαστικά, πουλιά και θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται σε αυτά.

Στον ΧΥΤΑ τα σωσίβια

Ο συγκεκριμένος προβληματισμός γύρω από τη διαχείριση του τεράστιου όγκου πλαστικών που συνοδεύει το μεταναστευτικό πρόβλημα, προσλαμβάνει σε τοπικό επίπεδο ακόμα μία ανησυχητική διάσταση.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γ. Μπελέγρη, μπορεί οι βάρκες στην πλειονότητά τους να οδηγούνται στην ανακύκλωση, αυτό όμως δεν συμβαίνει και με τα σωσίβια.

«Τα περισσότερα σωσίβια, αποτελούνται από φελιζόλ. Δυστυχώς αυτό το υλικό δεν είναι ανακυκλώσιμο. Παρόλα αυτά επικοινωνήσαμε ως Δήμος και με επαγγελματίες από την Αθήνα ώστε να τα προωθήσουμε εκεί αλλά κανένας δεν έδειξε ενδιαφέρον», εξήγησε ο κ. Μπελέγρης αποκαλύπτοντας ότι τα σωσίβια και οι σαμπρέλες που συγκεντρώνονται οδηγούνται προς ταφή στον ΧΥΤΑ της Νότιας Χίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση και τη διάρκεια ζωής του.

Πάνω από 230 μηχανές έχει συγκεντρώσει το Λιμεναρχείο

Την ίδια ώρα πάντως που υπολογίζεται ότι από την αρχή του έτους έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 25.000 σωσίβια, το Λιμεναρχείο εκτιμά ότι έχει στην κατοχή του περί τις 230 εξωλέμβιες μηχανές, τις οποίες περισυλλέγει από τα φουσκωτά των μεταναστών.

«Ο αριθμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αλλά θα πρέπει να υπολογιστεί ότι περισυλλέγουμε τα 2/3 των μηχανών αφού υπάρχει και το σχετικό πλιάτσικο από μερίδα πολιτών που μόλις αντιληφθούν μετανάστες να καταφθάνουν, τους περιμένουν στην ακτή για να πάρουν είτε τις βάρκες είτε τις μηχανές», σημείωσε στον «π» στέλεχος του Λιμεναρχείου Χίου.

Όπως πάντως ανέφερε το ίδιο στέλεχος το κάθε κατασχεμένο αντικείμενο, δημοπρατείται μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού που σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώνει για τις επερχόμενες δημοπρασίες σε κάθε μέρος της Ελλάδας. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ