1.10.2015 16:48

Περί δημοκρατικής διαχείρισης και διαφάνειας ο λόγος

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΕΝΤΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΩΝ ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Μ.Χ.

Ζητήματα που αφορούν στην αξιολόγηση, τις προσλήψεις και τη Δημοκρατική εφαρμογή των αποφάσεων των Συλλογικών Οργάνων της ΕΜΧ θέτουν με νέο άρθρο τους οι Γιάννης Καπετάνος, Νεκτάριος Λυμπέρης, Κώστας Νεαμονίτης, Νίκος Ρυκανιάδης και Γιώργος Τούμπος αντιπρόσωποι των συνεταιρισμών Πυργίου, Νενήτων και Μ. Διδύμας και Αρμολίων, συνεχίζοντας τον διάλογο που έχει ξεκινήσει με αφορμή τις εκλογές για νέα διοίκηση στην Ε.Μ.Χ. και που αποδεικνύει ότι αυτή τη φορά η κάλπη στην Ένωση δεν θα είναι υπόθεση μίας μέρας για τους μαστιχοπαραγωγούς.

Η επιστολή

«Αποτελεί κοινή διαπίστωση από όλους μας ότι οι σημερινές συνθήκες, τις οποίες διαβιούμε, κάθε άλλο παρά ομαλές είναι καθώς η οικονομία μας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση ενώ όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας μόνο κανονικά δε μπορούν να χαρακτηριστούν. Μέσα σε αυτή τη μη κανονικότητα εντάσσονται προφανώς και οι ενέργειες των διοικούντων την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, οι οποίοι αγνοούν τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους, υποεκτιμούν το αποτύπωμα των επιλογών τους στην οικονομική και διοικητική λειτουργία του οργανισμού, που όλοι μας αποτελούμε μέρος του, και το πιθανότερο είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το μετά.

Με τις συνέπειες της φορολόγησης των αγροτών ακόμη μη αισθητές για μεγάλο μέρος του πληθυσμού των μαστιχοπαραγωγών, με τις συνέπειες και τις υποχρεώσεις της αλλοπρόσαλλης πολιτικής δανεισμού του οργανισμού να συνωστίζονται πλέον στην αυλή του καθενός από εμάς και να μειώνουν την πραγματική τιμή, την οποία λαμβάνουμε τουλάχιστον κατά 3,71€/κιλό μαστιχιού (οι λοιπές συνέπειες έχουν αναλυθεί επανειλημμένα στις Γενικές Συνελεύσεις μας), η διοίκηση της Ένωσης έχει πλέον ανοίξει τα πανιά της διάπλατα προς τις νέες εκλογές του οργανισμού.

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΜΧ στις 12 Δεκεμβρίου 2014 ένα από τα ζητούμενα για τους παραγωγούς ήταν η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού της Ένωσης. Η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε προκειμένου να διευκρινιστεί και να διασφαλιστεί από ένα εξωτερικό όργανο εάν ο Οργανισμός έχει την οργάνωση, την οποία χρειάζεται και απαιτείται για το μέγεθος του, σε ποια σημεία υστερεί, πως χρησιμοποιείται το προσωπικό του και πάνω από όλα, τι αλλαγές απαιτούνται να γίνουν προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Ας μην ξεχνάμε ότι η δομή της ΕΜΧ είναι σχεδόν η ίδια από την ίδρυσή της το 1939. Οι κάθε είδους αλλαγές, οι όποιες συντελέσθηκαν, προέκυψαν ως εξέλιξη των γεγονότων και όχι στη βάση κάποιας μελέτης ενώ αυτή η πρόταση αλλαγής του οργανισμού θα αποτελούσε εργαλείο για την όποια Διοίκηση να εξελίξει τα πράγματα. Όχι μόνο οι υπογράφοντες, αλλά και άλλες φωνές έδωσαν μάχη για να πείσουν τη ΓΣ ότι μία τέτοια αξιολόγηση δε θα αποτελούσε τιμωρία για τους εργαζόμενους αλλά εφαλτήριο βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας τους και πραγματικά η πρόταση έγινε αποδεκτή σχεδόν ομόφωνα, με μόλις δυο λευκά. Αποφασίστηκε να προσληφθεί εταιρεία συμβούλων, οι οποίοι θα ελέγξουν και θα αξιολογήσουν τις επιχειρησιακές και οργανωτικές δομές της ΈΜΧ, δημιουργώντας μια μέθοδο αξιολόγησης προσωπικού την οποία θα ακολουθεί πλέον η διοίκηση.

Οι προσφορές των εταιρειών Grant Thornton International και Ernst and Young, βρίσκονται από το Μάιο στα συρτάρια των διαχειριστών της ΕΜΧ, τρεις Γενικές Συνελεύσεις έχουν διεξαχθεί από τότε, τρεις φορές κατατέθηκε αίτημα αξιολόγησης των προσφορών και έγκρισης της πλέον συμφέρουσας αλλά προφανώς οι δημοκρατικές χορδές του ΔΣ δεν είναι τόσο ευαίσθητες ώστε να εφαρμόσουν τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Προφανώς την τρέχουσα περίοδο βιάζονται να εφαρμόσουν την απόφαση των 21 ναι στην πώληση του οικοπέδου μας στη θυγατρική εταιρεία MEDITERRA ΑΕ.

Πέραν τούτου, στις 5 Αυγούστου 2015 το ΔΣ της ΕΜΧ αποφάσισε τη μονιμοποίηση 5 υπαλλήλων της, οι οποίοι απασχολούνταν με ανανεούμενες συμβάσεις με επιπλέον κόστος για τον Οργανισμό περί τις 22.000 €. Χωρίς να αμφισβητούμε ούτε στο παραμικρό την επαγγελματική ευσυνειδησία και τις ικανότητες των μελών, οι οποίοι εντάχθηκαν στην οικογένεια της ΕΜΧ, (άλλωστε τους καλωσορίσαμε μέσω των κοινωνικών δικτύων) αναρωτιόμαστε με ποια άραγε κριτήρια αποφασίστηκε αυτή η κίνηση σε τόσο δύσκολους καιρούς. Όσο δε κι αν προσπαθήσαμε, είναι αδύνατο να κατανοήσουμε ποια η σκοπιμότητα της κατευθυνόμενης εισήγησης του Γενικού Διευθυντή, δεδομένου ότι ο Διευθυντής Παραγωγής εισηγείτο την ανανέωση των υπαρχουσών συμβάσεων και μόνο, αλλά και τι θα άλλαζε για την ΕΜΧ αν κρατούσε τους υπαλλήλους με το προηγούμενο καθεστώς. Τέτοια αλλοπρόσαλλα φαινόμενα άλλωστε αποτελούν τον κανόνα για την ΕΜΧ. Άλλοτε γίνονται εξαγορές στρατιωτικής θητείας από την Ένωση προς όφελος των εργαζομένων προς συνταξιοδότηση επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα του Οργανισμού και κατ’ επέκταση τη τσέπη του παραγωγού και άλλοτε αιτήματα παραγωγών για προσωρινή εργασία στην παραλαβή του μαστιχιού αραχνιάζουν στα συρτάρια των ιθυνόντων αφού αυτοί τυγχάνουν συγγενείς εκείνων που τους αμφισβητούν. Ο κοινός παρανομαστής σε όλα αυτά είναι ότι υπηρεσίες που προσφέρονται από τους συγγενείς των επωφελούμενων ως αντιπρόσωποι, είναι πολύτιμες για τη διατήρηση της καρέκλας του προεδρείου της Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση θέτουμε υπόψιν όλων των εργαζομένων στην ΕΜΧ ότι δεν τοποθετούμαστε απέναντί τους αλλά μαζί τους. Προτείνουμε, έχοντας λάβει υπόψιν μας αφενός την κρισιμότητα των καιρών σε οικονομικό επίπεδο και αφετέρου την ευκαιρία που μας παρέχεται στους δύσκολους αυτούς καιρούς δια της μοναδικότητα της μαστίχας, την αναδιάρθρωση της δομής της ΕΜΧ σε υγιή θεμέλια γιατί δια της αναδιαρθρώσεως αυτής θα επωφεληθούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η σημερινή δομή της ΕΜΧ είναι αιτία δυσαρέσκειας για πολλούς από τους αυτούς καθώς ούτε δυνατότητα για προσωπική ανάπτυξη δια της παροχής κινήτρων τους παρέχεται  ούτε και η δυνατότητα εκφράσεως της δυσαρέσκειάς τους αυτής. Θέλουμε, και για αυτό τους καλούμε, οι εργαζόμενοι να καταθέσουν τις απόψεις τους και να ανοίξουμε μαζί τους έναν παραγωγικό διάλογο για να ξεπεράσουμε τη σκόπελο του μέχρι σήμερα αποτυχημένου μοντέλου δομής της ΕΜΧ.

Βέβαια το κερασάκι στην τούρτα της δημοκρατικής διαχείρισης αποτελεί ο τρόπος παροχής στοιχείων προς τους αντιπροσώπους μας αλλά και τα μη αρεστά μέλη του ΔΣ. Για να προμηθευτεί νέο μέλος – αντιπρόσωπος συνεταιρισμού το καταστατικό της ΕΜΧ (το οποίο θα έπρεπε να διανέμεται υποχρεωτικά από την ΕΜΧ σε όλους μας για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο οργανισμός στον οποίο συμμετέχουμε) έπρεπε να φτάσει το μέλος στο τμήμα εμπορίου της Περιφέρειας και να υποβάλει αίτηση παραλαβής του καθώς υπήρχε άρνηση και καχυποψία από τους υπαλλήλους της ΕΜΧ. Όσο δε για το αίτημα του μέλους του ΔΣ να του χορηγηθούν καταστάσεις με τους παραγωγούς του κάθε συνεταιρισμού, η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι αυτό αποτελεί προσωπικό δεδομένο και απαγορεύεται. Προφανώς και οι ίδιοι αγνοούν το άρθρο 14 του καταστατικού των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών μας όπου αναφέρεται ρητά για κάθε έτος η υποχρέωση ανάρτησης πίνακα μελών ένα μήνα πριν από την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση. Θαυμάστε λοιπόν λογική, το μέλος του ΔΣ είχε τη δυνατότητα να συναποφασίζει για κρίσιμα θέματα στρατηγικής σημασίας του Οργανισμού και των μελών του, αλλά απαγορεύονταν να γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί.          

Τα ανωτέρω προφανώς και αποτελούν τακτικισμοί οι οποίοι αποσκοπούν στη διατήρησή τους στην εξουσία, μακριά από τις ανάγκες του παραγωγού και μακριά από τη συνεταιριστική συνείδηση που έπρεπε να τους διακατέχει. Σύντομα θα ξαναζητήσουν λευκή εντολή για να διοικήσουν την Ένωση όπως αυτοί θέλουν, χωρίς δικλείδες ασφαλείας, χωρίς τη διαφορετική άποψη, χωρίς γνώση των συνθηκών καλλιέργειας, χωρίς λογοδοσία και με ταυτόχρονο συγχωροχάρτι για τα πεπραγμένα τους.

 

Εμείς θα είμαστε εκεί.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ