21.10.2015 12:26

Πεδίο για άσκηση... πολιτικής

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ

Με υπερβολικό τρόπο και χωρίς καν μια μικρή δόση ρεαλισμού στα όσα βιώνει η Χίος τους τελευταίους μήνες, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων απευθύνει κάλεσμα στήριξης στις ανάγκες των προσφύγων, μέσα από μια ανακοίνωση που απευθύνεται μάλλον... αλλού και όσα στα όσα μέχρι σήμερα ξέρουμε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Οι εργαζόμενοι του νησιού μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που καταφτάνουν καθημερινά από τα Μικρασιατικά παράλια. συνέπεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική εξαιτίας της πολιτικής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

   Αυτοί ευθύνονται για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Μάλι, για την εκμετάλλευση και την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, και  σπρώχνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Δικό τους δημιούργημα κι οι "τζιχαντιστές", που ΕΕ και ΗΠΑ εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν κι εξόπλισαν αρχικά.

    Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όχι μόνο συμμετέχει ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά και συνεχίζει να εναρμονίζεται πλήρως με την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, με τον κανονισμό του Δουβλίνου και τη Σένγκεν, καλύπτει πλήρως τις ευθύνες της ΕΕ.

    Συνεχίζει να δείχνει και στο νησί μας το απάνθρωπο πρόσωπο, διατηρώντας το Κέντρο Κράτησης στο Μερσυνίδι, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες, γυναικόπαιδα, γέροντες, νεαρά ζευγάρια ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες, βιώνοντας το κρύο, τη βροχή, τα ποντίκια, την έλλειψη στοιχειωδών κανόνων καθαριότητας. Παρόμοιες συνθήκες υπάρχουν και στον καταυλισμό του Δημοτικού Κήπου. Απ’ την άλλη, αρωγοί στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης των προσφύγων βρίσκονται καθημερινά οι λαϊκές οικογένειες του νησιού μας που προσφέρουν απ’ το υστέρημά τους ό,τι είναι απαραίτητο.

   Το Σωματείο μας, θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στις αιτίες που γεννούν τον πόλεμο και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να απομονώσουν το ρατσιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης σε βάρος των ξεριζομένων.

 

Διεκδικούμε:

-Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

-Αξιοπρεπή διαμονή και διαβίωση των προσφύγων και για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι την αναχώρησή τους για τους τόπους προορισμού τους, με ιατρική παρακολούθηση, διατροφή, νομική βοήθεια, διερμηνείς και ό,τι άλλο απαιτείται. Ειδική μέριμνα για ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους, μητέρες και παιδιά.

-Να δημιουργηθούν άμεσα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, με όλα τα απαραίτητα είδη για την ατομική υγιεινή και για την καθαριότητα των χώρων, ένδυση και υπόδηση για όσους τα χρειάζονται. Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό για τις ανάγκες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και ασύλου, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες.

-Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3 και Σένγκεν. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

-Όχι σε νέες επεμβάσεις σε τρίτες χώρες με πρόσχημα δήθεν το χτύπημα των διακινητών. Όχι στα νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα που μόνο περιπλέκουν και οξύνουν το πρόβλημα, παρά οδηγούν στην επίλυσή του. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

    Παράλληλα καλούμε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις εκδηλώσεις έμπρακτης αλληλεγγύης, πηγαίνοντας οι ίδιοι στο Μερσυνίδι ή στο Δημοτικό Κήπο με την όποια συνεισφορά τους σε είδη πρώτης ανάγκης (γάλα μακράς διαρκείας, βρεφικές τροφές, κρέμες, κρουασάν, μπισκότα) ή να τα φέρουν στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Χίου στην Καλαμπόκα 74,  τις μέρες ΔΕΥΤΕΡΑ 12/10, ΤΡΙΤΗ 13/10, ΤΕΤΑΡΤΗ 14/10, ΠΕΜΠΤΗ 15/10 6-8 τ’ απόγευμα.

   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ