15.1.2024 12:36

Παρουσίαση βιβλίου «Η Αέρινη Παρέα» σε παιδιά πρόσφυγες στη ΒΙ.ΑΛ.

Η επίσκεψη στη Δομή της Βιάλ στη Χίο, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλων Βιβλιοθήκης Κοραή» και η παρουσίαση του βιβλίου « Η Αέρινη παρέα» σε παιδιά πρόσφυγες ήταν μια μοναδική, συγκινητική εμπειρία.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Μετάδρασης και την ευγενική έγκριση της Διοίκησης της Βιάλ.

Η παρουσίαση βιβλίων γίνεται ύστερα από πρόσκληση φορέων, εκπαιδευτικών, βιβλιοθηκών, βιβλιοπωλείων που οργανώνουν δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που φιλοξενούνται στη χώρα μας για ειδικούς λόγους, πολέμου, διώξεων, φυσικών καταστροφών, φτώχειας και στερούνται πολλά αγαθά;

Τα χαμόγελα είναι γέφυρες που ενώνουν και το βιβλίο βρίσκει τρόπο και αγκαλιάζει όλα τα παιδιά.

Στη διαδρομή για τις εγκαταστάσεις της Βιάλ προσπαθούσα να μαντέψω πως θα είναι ο χώρος, πως θα μας υποδεχτούν τα παιδιά. Φτάνοντας, τήρηση πρωτοκόλλων, αμηχανία, άγνωστες εικόνες, πρωτόγνωρα συναισθήματα. Πλησιάζοντας το σχολείο – κοντέινερ, τις όμορφα διακοσμημένες τάξεις, όλα άρχιζαν να γίνονται ξανά οικεία, παιδικές φωνές, χαρούμενα παιδικά πρόσωπα, χαμογελαστές δασκάλες.

Μέσα στην τάξη 21 χαμογελαστά παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών που φιλοξενούνται με τις οικογένειές τους στη Δομή, τρεις δασκάλες και διερμηνείς. Ζωγραφιές και κατασκευές των παιδιών ομορφαίνουν το χώρο. Τα παιδιά κοιτούσαν με περιέργεια και ενθουσιασμό το βιβλίο, την κούκλα –ήρωα και περίμεναν να δουν τι διαφορετικό θα γινόταν εκείνη την ημέρα. Με τη βοήθεια των διερμηνέων η αφήγηση γινόταν στην αραβική, περσική (φαρσί) σομαλική και αγγλική γλώσσα. Η ιστορία ξεκινούσε στα ελληνικά και καθώς μεταφραζόταν στις υπόλοιπες γλώσσες ήταν πολύ όμορφο να βλέπουμε τις αντιδράσεις των παιδιών, όταν μεταφραζόταν η ιστορία στη γλώσσα τους. Καθώς κοιτούσαν τις εικόνες του βιβλίου τα παιδιά είχαν απορίες, συχνά κρατούσαν το βιβλίο για να το δουν για περισσότερη ώρα. Σε κάθε ερώτηση, απαντούσαν στη γλώσσα τους.Στην εικόνα που δείχνει τον ήρωα χαρούμενο όταν τα ρώτησα πως νιώθει ο Ορέστης, όλα απάντησαν στα ελληνικά «Καλά» και αμέσως χαμογέλασαν.

 Στο τέλος, ρωτούσαν αν είχαν μαντέψει σωστά τα συναισθήματα των ηρώων της ιστορίας, ήδη ένιωθαν μέρος της. Η αφήγηση και οι ερωτήσεις των παιδιών ήταν ένα μοναδικό μοίρασμα συναισθημάτων που γέμισε όλους μας χαρά. Η διστακτική ερώτηση «Μπορώ να αγκαλιάσω την κούκλα;» έγινε η αρχή για να δεχτεί ο Ορέστης πολλή αγάπη, αστεία χαμόγελα, πολλές σφιχτές και ζεστές αγκαλιές. 

Κάθε παιδί, έγραψε και ζωγράφισε για την αξία της φιλίας, χαμογελαστά παιδάκια πιασμένα από το χέρι, καρδιές, ζωγραφιές που τα παιδιά όλων των ηλικιών φτιάχνουν για τη φιλία «Οι φίλοι είναι η ευτυχία της ζωής σου» έγραψε η Hanaκαι δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί της.

 Λίγο πριν το τέλος της παρουσίασης η τελευταία ερώτηση «Θες να γίνουμε φίλοι;», κρύβει όλο το νόημα των δράσεων φιλαναγνωσίας. Με αυτές τις δράσεις μπορεί να γίνει η αρχή για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία με ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, ιδανικά, αξίες, αλληλεγγύη και αποδοχή της διαφορετικότητας.

Οι δασκάλες και οι διερμηνείς απόλαυσαν εξίσου την παρουσίαση και μας ενημέρωσαν ότι ποτέ δεν είχε πραγματοποιηθεί κάτι αντίστοιχο. Η αφήγηση της ιστορίας, η αυθόρμητη συμμετοχή, οι σκέψεις και οι απορίες των παιδιών αποδεικνύουν πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει η αφορμή για μοίρασμα συναισθημάτων και μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Άννα, τη Ρένια, τη Μαρία, τη Σμαράγδα, την Ανδριάννα, τις διερμηνείς, την Αθηνά, το Δημήτρη, το Σπύρο που μαζί μοιραστήκαμε αυτήν την όμορφη στιγμή.

Πολύτιμες εμπειρίες και πολλά ανάμεικτα συναισθήματα με γέμισε αυτή η παρουσίαση. Βλέποντας τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών, δεν μπορούμε να φανταστούμε τι πόνο, τι εικόνες κουβαλούν στην ψυχή τους, τι βιώματα έχουν, τι μνήμες από τις χώρες τους. Αγάπη, σεβασμός, χαρά, αλληλεγγύη, αποδοχή στη διαφορετικότητα ήταν τα δώρα από αυτή την επίσκεψη. Μέσα από δράσεις φιλαναγνωσίας, αφηγήσεις βιβλίων τα παιδιά εισπράττουν σεβασμό, αγάπη, αποδοχή και έτσι εντάσσονται ομαλά στο κοινωνικό σύνολο.

Η αρχή έγινε και ήδη προετοιμάζουμε τη συνέχεια των δράσεων μας.

 Το βιβλίο «Η Αέρινη παρέα» της Ντένιας Πάτρα σε εικονογράφηση της Ιωάννας Καλοστεφάνου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή,αναφέρεται στην αξία της φιλίας και καλύπτει τις θεματικές ενότητες των εργαστηρίων δεξιοτήτων «Ζω καλύτερα – Ευ ζην» και «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ- κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη.

«Η Αέρινη παρέα» έχει παρουσιαστεί σε σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία της Ελλάδας. Έχει αγαπηθεί από παιδιά και γονείς και έχει αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς. Στην ιστοσελίδα https://www.deniapatra.gr/μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο.

Φωτογραφίες: Μαρία Μιχαλάκη

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ