2.11.2012 20:23

Παίζοντας την απελευθέρωση της Χίου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΟΒ ΖΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗ

Ποιος ήταν δήμαρχος του νησιού, όταν η Χίος απελευθερώθηκε; Σε ποια βασικά σημεία διεξήχθησαν οι μάχες; Ποία πολεμικά πλοία αποβίβασαν έλληνες στρατιώτες στο Κοντάρι; Η γνώση της σύγχρονης τοπικής μας ιστορίας μεταδίδεται ευκολότερα, όταν απ’ την υποχρεωτική αποστήθιση μεταφέρεται στην άμιλλα ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού.
Αυτή η πρόταση, μαζί με πολλές άλλες, σύγχρονης παιδαγωγικής, μεταφέρεται στο βαλιτσάκι της μουσειοσκευής, αν το Μουσείο του ΦΟΒ πετύχει να βρει χρηματοδότη.
Το τέλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο του ΦΟΒ, με την επιμέλεια της φιλολόγου Γ. Αμπαζή, οδήγησε στην έμπνευση της μουσειοσκευής.
 
Τι είναι η μουσειοσκευή
Οι μουσειοσκευές αποτελούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά βοηθήματα. Πρόκειται για κατάλληλα διαμορφωμένα ξύλινα βαλιτσάκια, που περιέχουν όλα τα υλικά που επιτρέπουν την εξοικείωση του μαθητή με ένα θέμα ή μουσειακό αντικείμενο.
Η μουσειοσκευή του ΦΟΒ για τα γεγονότα της απελευθέρωσης του νησιού, όπως εξηγεί η Γ. Αμπαζή στον «π», μπορεί να περιλαμβάνει το γνωστό πίνακα Γλύκα με τα πλοία για την απελευθέρωση του νησιού, από όπου ο εκπαιδευτικός θα πάρει αφορμή για το ξεκίνημα του ταξιδιού στην ιστορία, dvd με αρχειακό υλικό εκείνης της εποχής, το οποίο έχει συγκεντρωθεί από τους μαθητές του Γυμνασίου Βροντάδου που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν σε ερευνητικό πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Νικολάου, Καστάνια και Μούνδρου, φυλλάδιο με ζωγραφιές, ακροστοιχίες  και τέλος ένα παιχνίδι είτε με τη μορφή επιτραπέζιου, είτε σε ηλεκτρονική μορφή, στο οποίο θα περιέχονται τα ιστορικά γεγονότα και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην απελευθέρωση της Χίου. «Στόχος είναι μέσα από το παιχνίδι και κυρίως από τη βιωματική εμπειρία να μάθουν τα παιδιά την ιστορία και να αποκτήσουν ζωή τα μουσεία» , επισημαίνει η κ. Αμπαζή.
 
Σε αναζήτηση χρηματοδότη
Οι υπεύθυνοι του ΦΟΒ αναζητούν χρηματοδότη για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου. Απευθυνόμενοι σε γνωστό εκδοτικό οίκο του νησιού, έχουν στα χέρια τους προσφορά που κυμαίνεται στα 2.500 ευρώ και αφορά στην κατασκευή 5 τέτοιων μουσειοσκευών, για να μπορούν να διαμοιράζονται στα σχολεία.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό το διάστημα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση α και β΄ βαθμού δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού, σε επαναλαμβανόμενες και άτονες κάποιες φορές ομιλίες, χωρίς την παραμικρή επένδυση στη γνώση της ιστορίας από τα παιδιά, τότε οι 2.500 ευρώ φαντάζουν ποσό αμελητέο για τους υπεύθυνους. Θα έπρεπε οι υπεύθυνοι πολιτισμού και εκδηλώσεων σε Δήμο και Περιφέρεια να έχουν ήδη σπεύσει για την παραγγελία όχι πέντε, αλλά δέκα τέτοιων μουσειοσκευών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ