17.2.2015 11:27

Παγχιακή ντροπή! [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

- «ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ» ΛΕΝΕ ΣΤΟΝ «π» ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Όπου κι αν στρέψεις τα μάτια σου θα αντικρίσεις κι από ένα πρόβλημα. Όπου κι αν ακουμπήσεις, το λιγότερο θα έχεις κάνει ζημιά. Εικόνες απογοητευτικές, τριτοκοσμικές μα το κυριότερο απαράδεκτες όχι μόνο για τους επισκέπτες που σχηματίζουν άποψη, αλλά και για μας που επιθυμούμε να θεωρούμαστε ευρωπαϊκό κράτος.

Όλα αυτά στο Τελωνείο της Χίου, στην αίθουσα άφιξης επιβατών εξωτερικού που αν λειτουργεί, το οφείλει στους εργαζόμενους της που κρύβουν τα προβλήματα καθημερινά κάτω από το χαλί... γιατί όπως εξηγούν, ντρέπονται να δουν τους επισκέπτες κατάματα.

«Πέρσι είχε έρθει στη Χίο ο Ντέμης Ρούσος και έκανε ένα ταξίδι στον Τσεσμέ. Στο Τελωνείο δεν υπήρχε ράμπα ΑμΕΑ και έτσι το καροτσάκι του ήρθε κοντά στην πόρτα και ο γιος του τον σήκωσε στα χέρια με βοήθεια κι από άλλους για να μπορέσει να μπει στο χώρο. Του ζητήσαμε συγνώμη και απάντησε δεν πειράζει βρε παιδιά, μην στεναχωρείστε...». Τέτοια περιστατικά έχουν να διηγηθούν πολλά οι 8 αστυνομικοί και οι 15 τελωνειακοί που έχουν αναλάβει να μπαλώνουν καθημερινά δεκάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Όπως από χρόνια είναι γνωστό, η αίθουσα επιβατών δεν ήταν ποτέ ένας κατάλληλος χώρος για τέτοια χρήση. Όμως στη Χίο ποια λύση μόνιμη υπάρχει πέρα από την προσωρινή σε κάθε ζήτημα;

Ο προϊστάμενος του Τελωνείου έχει στοίβες τα χαρτιά και την αλληλογραφία προς κάθε αρμόδιο στους οποίους περιγράφει τις επισκευαστικές ανάγκες. Απάντηση σοβαρή δεν έχει λάβει ακόμη.... Ανάμεσα σε υπουργείο Οικονομικών, Λιμενικό Ταμείο και Δήμο Χίου το κουβάρι της ευθύνης για επισκευές έχει μπλέξει για τα καλά, την ίδια ώρα που αναζητείται μια μόνιμη λύση για να σταματήσει η κατρακύλα που προσβάλει τη Χίο και τον πολιτισμό της.

 

 

Δεν λειτουργεί ΤΙΠΟΤΑ

Δεν είναι ανέκδοτο... Κατά την επίσκεψη του «π» στο χώρο διαπιστώσαμε και καταγράψαμε τις παρακάτω ανάγκες, χωρίς να δούμε κι άλλα πολλά.

  1. Το ένα από τα τέσσερα γκισέ ελέγχου διαβατηρίων έκλεισε γιατί το ταβάνι από πάνω στάζει νερό. Προσωρινή λύση θεωρήθηκε να απομακρυνθεί ο υπολογιστής και ο εξοπλισμός και να τοποθετηθεί ένας κουβάς για να μαζεύει τα νερά! Εννοείτε ότι το γκισέ δεν συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
  2. Από τα τέσσερα κλιματιστικά του χώρου λειτουργεί μόνο το ένα!
  3. Το ρεύμα στο κτίριο κλείνει τις περισσότερες ώρες, λόγω βραχυκυκλώματος και υπερθέρμανσης και ανοίγει λίγα λεπτά πριν την άφιξη των επισκεπτών. Αυτό συμβαίνει επειδή το κτίριο από κάθε πλευρά και από κάθε οροφή στάζει θαλασσινό νερό.
  4. Όποιος ζητήσει νερό, ένα ποτήρι νερό για την ακρίβεια, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ψύκτης, δεν υπάρχει αυτόματος πωλητής, δεν υπάρχει καντίνα, δεν υπάρχει τίποτα που να βοηθήσει κάποιον επισκέπτη σε μια έκτακτη κατάσταση.
  5. Οι τουαλέτες είναι χώρος που κάποιος εισέρχεται με δική του ευθύνη. Δεν υπάρχουν καπάκια στις λεκάνες, οι νιπτήρες είναι έτοιμοι να αποκολληθούν και οι τοίχοι ρημαγμένοι από την υγρασία. Απίστευτα πράγματα...
  6. Η τέντα για την οποία δαπανήθηκε ένας σκασμός λεφτά από την προηγούμενη δημοτική αρχή... σήμερα ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ! Ο μηχανισμός της έχει χαλάσει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιος να πληρώσει την επισκευή της. Μάλιστα η μισή είναι κατεβασμένη και η άλλη μισή μαζεμένη εικόνα που δεν θα αλλάξει σύντομα...
  7. Αν και στο κτήριο υπάρχουν καλοριφέρ από την εποχή που στεγάζονταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πετρέλαιο δεν έχει μπει ουδέποτε στο ντεπόζιτο καθώς δεν επαρκούν τα χρήματα.
  8. Στο κτίριο της Ιχθυόσκαλας, πριν λίγες μέρες αποκολλήθηκε ένα τμήμα του γείσου της οροφής. Το Λιμενικό Ταμείο τοποθέτησε πρόχειρα ένα σύρμα για να μην πλησιάζουν οι επισκέπτες από την Τουρκία, που μάλλον αισθητικά προκάλεσε μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Με θέα το Αιγαίο!

Η πρόσφατη θεομηνία άφησε διάσπαρτες τις πληγές της και στον ανατολικό λιμενοβραχίονα. Το Σαββατοκύριακο αποβιβάστηκαν στο νησί περισσότεροι από 600 Τούρκοι επισκέπτες και αναμένονται το τριήμερο της Απόκριας περισσότεροι από 1.500! Η εικόνα που αντίκρισαν είναι αυτή της φωτογραφίας. Ο λιμενοβραχίονας έχει υποχωρήσει και από το κενό χάσκει κανείς στο Αιγαίο... «Ο κόσμος γέλαγε. Ωστόσο τους μεταφέραμε από άλλη πόρτα μέσα στο Τελωνείο. Το Σάββατο που περιμένουμε 1500 άτομα όμως τι θα γίνει; Που θα πάει ο κόσμος με το δρόμο αποκλεισμένο από τις πέτρες και τα κύματα να φτάνουν στα παπούτσια τους;», αναρωτιούνται οι Τελωνειακοί.

 

«Ποτέ δεν συζήτησαν ειλικρινά μαζί μας»

Οι Τελωνειακοί και οι Αστυνομικοί που εργάζονται στην αίθουσα θυμούνται αμέτρητες φορές να περιγράφουν σε υπεύθυνους φορείς τα προβλήματα. «Υπάρχουν δυνατότητες αυτοδιαχείρισης του χώρου. Μπορούμε και μόνοι μας να ενισχύσουμε την προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών, όμως αυτό που συμβαίνει ξεπερνά τις ανθρώπινες δυνατότητες. Είναι ντροπή για τη Χίο να διαθέτει ένα τέτοιο χώρο και να θέτει σε δοκιμασία το αποκλειστικό τουριστικό ρεύμα του νησιού που είναι οι Τούρκοι επισκέπτες. Οι εντυπώσεις που αποκομίζουν στην είσοδο και στην έξοδό τους από το νησί είναι τραγικές. Ντρεπόμαστε να τους κοιτάμε κατάματα. Ανησυχούμε όταν θα ζητήσουν νερό, έναν καφέ για να αγοράσουν, όταν θα βραχούν γιατί περιμένουν απέξω, όταν θα σκάσουν στη ζέστη ή θα κρυώνουν επειδή τα κλιματιστικά είναι εκτός λειτουργίας. Αυτές δεν είναι συνθήκες και το πρόβλημα πλέον δεν είναι δικό μας, είναι ολόκληρου του νησιού και όσων επωφελούνται από τα κύματα Τούρκων επισκεπτών».  

 

ΜΙΧ. ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ

«Δεσμεύομαι για παρεμβάσεις»

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μιχ. Μπελέγρης δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται από την άποψη που του ζήτησε ο «π» για τα προβλήματα. «Το ξέρετε ότι το κτίριο δεν ανήκε σε κανέναν, δεν τελούσε υπό την εποπτεία κανενός και τώρα μπαίνει το νερό  στο αυλάκι;», απάντησε. Πρόθεση του ίδιου είναι άμεσα το Λιμενικό Ταμείο να αναλάβει το κόστος των εργασιών που απαιτούνται, σύμφωνα και με τις προτάσεις των εργαζομένων στο Τελωνείο, προκειμένου σύντομα να αλλάξει η κατάσταση. «Θα το αναλάβουμε εμείς και γνωρίζουμε που και πως θα επέμβουμε. Ήδη ο Δήμος έχει αναλάβει τη μελέτη και αναμένω από τον κ. Παπαλάνη σύντομα να υπάρχει η μελέτη επισκευών που ο Δήμος ζήτησε. Αμέσως μετά το θέμα έρχεται στα χέρια μας και θα δώσουμε λύσεις», απάντησε. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ