17.12.2012 19:01

Όταν ο καφές γίνεται τέχνη

ΤΟ ΑΡΩΜΑ, Η ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟ ΡΟΦΗΜΑ

 
Αν ήσασταν ναυαγοί σε ένα ερημονήσι πιο θα ήταν ένα από τα πράγματα που θα παίρνατε μαζί; Αν η απάντηση σας είναι «καφέ» τότε το άρθρο που ακολουθεί είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας. Απολαύστε το μαζί με τον καφέ της αρεσκείας σας.

Η ενηλικίωση μιας γενιάς
Συνήθως η μύηση στο άρωμα και στη γεύση του καφέ ξεκινά στην εφηβεία. Τα επαναστατημένα νιάτα των νεοελλήνων «μεγάλωσαν» κρατώντας τις φραπεδιές στο χέρι. Άλλοι συνόδευαν τα ατέλειωτα βράδια τους πάνω από τα βιβλία για τις εξετάσεις ή τις εξεταστικές με μοναδικό σύντροφο μια κούπα καφέ. Άλλοι στις ατέλειωτες διαδρομές δίπλα στο τιμόνι... Κάθε ένας από μας και μια ιστορία. Για κάθε έναν από μας κι ένας καφές. Μπορεί να αλλάζει το είδος από εποχή σε εποχή, μπορεί ο ελληνικός να αντικαταστάθηκε από το φραπέ, τον εσπρέσο ή τον γαλλικό, μπορεί στις μέρες μας να επικρατεί ο φρέντο και ο καπουτσίνο αλλά ο καφές παραμένει αξία ανυποχώρητη. Για αυτό και κάποιοι δεν τον πίνουν απλά, αλλά τον λατρεύουν. «Ψάχνουν» τις γεύσεις του και «την ψάχνουν» γενικώς αναζητώντας το καλύτερο άρωμα την καλύτερη ποιότητα και εν τέλει την καλύτερη εμφάνιση και γεύση.

Καφές χωρίς μυστικά
Όσοι απολαμβάνουν τον καφέ τους, σίγουρα έχουν περάσει για να μην πω είναι τακτικοί, στο Μy Café. Τελευταία υπάρχει μια μοναδική έκπληξη που ακούσει στο όνομα specialty coffee. Ο όρος αναφέρεται στην ποιότητα των πράσινων κόκκων καφέ οι οποίοι ψήνονται με τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο αρωματικοί από αληθινούς τεχνίτες και στη συνέχεια παρασκευάζονται με βάση τα καθιερωμένα στάνταρς.
Όταν ο καφές είναι ακόμη πράσινος είναι χωρίς ατέλειες κι έχει ξεχωριστό χαρακτήρα- προσωπικότητα. Η αγορά του γίνεται απευθείας από την εταιρεία Tam και εμείς μπορούμε να τον απολαύσουμε όχι μόνο με τη χρήση μηχανής espresso αλλά και στο Brew Bar.
Αυτό σημαίνει ότι ο καφές μπροστά στα μάτια μας θα αλεστεί και κατόπιν θα γίνει άμεση εκχύλιση καφέ φίλτρου.
Υπάρχουν πολλές γεύσεις και αρώματα όπως υπάρχει και η δυνατότητα για αγορά καφέ και κατ΄οίκον παρασκευή του, αφού πρώτα εκπαιδευτούμε κατάλληλα με το απαραίτητο υλικό.

Από πού κρατά η σκούφια του
Η καλλιέργειά του καφέ ξεκίνησε από την Αιθιοπία και γρήγορα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Στην αρχή θεωρήθηκε σαν φάρμακο που ανακουφίζει τον πόνο και θεραπεύει τα αναπνευστικά προβλήματα. Στη συνέχεια θεωρήθηκε ως ένα ρόφημα που ανεβάζει τη διάθεση και διεγείρει το πνεύμα.
O καρπός του καφέ περιέχει 2 σπόρους και διακρίνεται σε δύο είδη:
τον Coffea Arabica
τον Coffea Conefora Robusta.
Τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ σήμερα, κατέχει η Βραζιλία και τη μεγαλύτερη κατανάλωση οι Σκανδιναβικές χώρες.

Η τέχνη του καφέ
Εκείνο που πραγματικά είναι απολαυστικό και τελευταία κατακτά όλο και περισσότερο κόσμο είναι η τέχνη του καφέ ή αλλιώς Latte Art. Έτσι ονομάζεται η τεχνική να διακοσμείς με γεωμετρικά σχήματα ή ακόμα και με πιο περίτεχνα σχέδια και εικόνες ένα φλιτζάνι με cappuccino, χύνοντας το αφρόγαλα. Στη συγκεκριμένη τεχνική μας μύησαν η Μιχαέλα Φώτη και ο Αντώνης Φλαμουράκης baristas στο Μy Café.
Καρδιές, λουλούδια, η διάσημη ροζέτα κι άλλα περίτεχνα σχέδια εμφανίζονται πάνω στο φλιτζάνι του καφέ φτιάχνοντας τη διάθεση των θαμώνων των καφετεριών. «Ο κόσμος θέλει πολύ τα σχέδια. Τους αρέσουν και γενικά. Στα πρόσωπα τους βλέπεις τη χαρά, τους αλλάζει η διάθεση», σημειώνουν τα παιδιά που δεν καθυστερούν κι αρχίζουν αμέσως την επίδειξη.
Πολλοί υποστηρίζουν πως για να φτιάξεις ένα καλό espresso είναι μια τέχνη. Πόσο μάλλον όταν με το αφρόγαλα, με τη γαλατιέρα και με μια κούπα espresso καταφέρεις να μετατρέπεις το φλιτζάνι του καφέ σε καμβά. Χρειάζεται ταλέντο, αλλά κι επιμονή κι υπομονή και πάνω από όλα εξάσκηση. Μόνο έτσι μπορείς να κατακτήσεις αυτή τη δεξιότητα.

Τα βήματα
1. Από τα πιο βασικά είναι να έχουμε espresso στη κούπα μας
2. Αφού διογκώσουμε το γάλα, μοιράζουμε την ποσότητα που επιθυμούμε να δουλέψετε 
3. Αρχίζουμε να χύνουμε το γάλα στο φλιτζάνι από το στόμιο της γαλατιέρας με αργή και συνεχή ροή, από την μία άκρη του φλιτζανιού μέχρι την άλλη κάνοντας μια ελαφριά ταλάντωση δεξιά-αριστερά. Σχέδια μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά. Τα συνηθέστερα είναι η καρδιά και η ροζέτα.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ