23.1.2022 9:40

Όσα συνέβησαν τον Ιανουάριο του 1922 στη Χίο

Τον Ιανουάριο του 1922 διαβάζουμε στις χιώτικες εφημερίδες ότι καθ' όλο το προηγούμενο έτος εισέπλευσαν στον λιμένα της Χίου 992 ατμόπλοια και 2.862 ιστιοφόρα, ενώ στο Τηλεγραφείο αφίχθησαν 41.092 τηλεγραφήματα και εστάλησαν 39.780.

Η κατάδυση του Σταυρού την ημέρα των Θεοφανείων έγινε μετ' εμποδίων και δίχως την αίγλη και την μεγαλοπρέπεια άλλων ετών, λόγω φυσικά της επικρατούσης κακοκαιρίας και όχι του Μηταράκη και της ΤΕΡΝΑ όπως συνέβη φέτος. 

Επίσης, διαβάζουμε ότι τα αστυνομικά όργανα συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν ανηλεώς κάποιους πιτσιρικάδες, οι οποίοι μπερδεύτηκαν και τραγουδούσαν με το πρωτοχρονιάτικο βαποράκι τους, διερχόμενοι τις γειτονιές, τα πολεμικά κάλαντα του 1912 και 1913, στα οποία μεταξύ άλλων που έλεγαν για τον Βασιλέα και τον Στρατό, έκαναν αναφορά και στον "προδότη Βενιζέλο".

Ο Νομάρχης Παναγόπουλος τοποθετήθηκε και ανέλαβε υπηρεσία με την αρχή του έτους στην Νομαρχία Χίου, ενώ ξεκίνησε και την λειτουργία της η παθολογική κλινική που ίδρυσαν ο συφιλιδολόγος ιατρός Γ. Λεμός και ο παιδίατρος Γ. Λελεκοπουλος.

Όσον αφορά στις κλοπές, μια θρασύτατη συνέβη στο καφενείο Οινουσαι των Μοσχουρη-Λαγουδη, από το συρτάρι των εισπράξεων του οποίου αφαιρέθηκαν 3.600δρχ, σε ώρα που το καφενείο ήταν κλειστό και δίχως ίχνη παραβίασης, ενώ εντός αυτού διέμενε η υπαλληλία του. Επίσης από το υποδηματοποιειο Κοσσένα εκλάπησαν 40 ζεύγη υποδημάτων αξίας 1.500δρχ, για τα οποία συνελήφθη ο εκ Καρυών Σταμ. Βενετος, και από την οικεία Μαριέττας Μαυρουδή στην Μπέλα Βίστα, την οποία νοίκιαζε ο αντιεισαγγελέας Γ. Καριόρης εκλάπησαν οικιακά σκεύη και το παλτό του, συνελήφθη δε ώς δράστης ο ράφτης Αλέξανδρος Κρόκος. Τρομερός ο ράφτης. Έκλεψε μέχρι και το παλτό του Εισαγγελέα.

Ένα ατύχημα έλαβε χώρα όταν το ατμόπλοιο Νικόλαος Κατράκης εξερχόμενο του λιμανιού συγκρούστηκε με το τρεχαντήρι Άγιος Νικόλαος του Ιωαν. Φλαμουρακη, πλεοντος προς Τσεσμέ, σε απόσταση 2 μιλίων από τον νότιο λιμενοβραχίονα. Το ιστιοφόρο βυθίστηκε, το δε πληρωμά του αποτελούμενο από τον πλοίαρχο Φλαμουρακη, τον Αντ. Κρινακη και ένα ναυτοπαιδο περισυνελέγησαν από το ατμόπλοιο και οδηγήθηκαν στο λιμάνι . Το ιστιοφόρο είχε αξία 16.000δρχ κ το φορτίο του 3.000δρχ και ήταν ανασφάλιστα . Τις ίδιες εκείνες μέρες και για την αποφυγή προφανώς άλλων ατυχημάτων απαγορεύτηκε με διαταγή του λιμεναρχείου ο απόπλους από το λιμάνι παντός ιστιοφόρου από την δύση έως την ανατολή του ηλίου.   

Τέλος οι ειδήσεις του μήνα κλείνουν με τα νέα του καιρού και μαθαίνουμε ότι τους νοτιάδες και τις βροχές διεδέχθη ψύχος δριμύ, τα όρη δε πέριξ της πόλεως προέβαλαν την πρωιαν της 29ης Ιανουαρίου χιονοσκεπή. 

Αν θέλετε την πλήρη σειρά Τετράδια μνήμης που καταγράφουν μέρα προς μέρα την ιστορική καθημερινότητα του νησιού μας από το 1912 μέχρι το 1940, καθώς και το βιβλίο 10.516 μέρες, ιστορία της νεοελληνικής Χίου, επικοινωνήστε στο akridaki@gmail.com ή στο τηλ 6977000744

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ