27.11.2012 22:58

Ορφανά και από γιατρούς τα χωριά

- ΖΗΤΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ» ΠΟΥ ΟΜΩΣ...ΚΑΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ

 

Δυο αναφορές στις οποίες εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αδυνατούν να καλύψουν έκτακτα περιστατικά εκτός του ωραρίου τους διατηρεί στο γραφείο του ο Διοικητής του «Σκυλίτσειου» Παντ. Μπουμπάρης, που αδυνατεί ή καθυστερεί να δώσει λύση στα πολλά προβλήματα των αγροτικών ιατρών κυρίως της Βόρειας Χίου. Οι γιατροί πληρώνουν από την τσέπη τους τα καύσιμα για τις μετακινήσεις από το ένα χωριό στο άλλο, ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφημεριών του «Σκυλίτσειου» και τέλος δηλώνουν ότι αν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου δεν τους δοθούν διαβεβαιώσεις, θα δουλεύουν μόνο στα πλαίσια του ωραρίου τους.

Φυσικά σε όλα τα παραπάνω συντελεί και η ουσιαστική διάλυση του συστήματος υγείας σε κεντρικό επίπεδο εξαιτίας των περικοπών, ενώ είναι γεγονός ότι τα κίνητρα που δίνονταν για τα άγονα αγροτικά ιατρεία, έχουν πλέον εξαφανιστεί. 

 

Τελεσίγραφο

Οι γιατροί στα άγονα περιφερειακά ιατρεία (Π.Ι. Βολισσού, Π.Ι. Παρπαριάς, Π.Ι.Κουρουνίων, Π.Ι. Καμπιών, Π.Ι. Ψαρών και Π.Ι. Οινουσσών), δηλώνουν αδυναμία να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλο 24ωρο, όταν μάλιστα έχει καταργηθεί το επίδομα ετοιμότητας και ζητούν από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, με βάση τις τελευταίες αλλαγές, να τους γνωστοποιήσει αν υποχρεούνται σε συνεχή ετοιμότητα μετά το πέρας του πρωινού ωραρίου και ποια χρηματική αποζημίωση προβλέπεται.  Επίσης ζητούν να πληροφορηθούν αν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα μεταφορικά τους μέσα για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις τους και αν υπάρχει η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στις εφημερίες του νοσοκομείου. Με δυο λόγια, οι γιατροί ζητούν επίσημα η πολιτεία και η διοίκηση του Σκυλίτσειου να τους ενημερώσει για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγροτικοί γιατροί έχουν θέσει και τελεσίγραφο στη διοίκηση να τους απαντήσει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, αλλιώς θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκτελούν περιοδείες στα χωριά της περιοχής ευθύνης τους, θα σταματήσουν τις εφημερίες ετοιμότητας μετά το πέρας του πρωινού ωραρίου και θα βάζουν εκτροπή από το τηλέφωνο του Περιφερειακού Ιατρείου στα επείγοντα ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Χίου ή στα επείγοντα του Κέντρου Υγείας Πυργίου. 

 

 

Λουκέτο;

Περισσότερο από βέβαιο είναι ότι μετά και την κατάργηση των επιδομάτων μετακίνησης και ετοιμότητας που δίνονταν στους αγροτικούς ιατρούς,  τα άγονα ιατρεία θα «ορφανέψουν» αφού κανένας δε θα θέλει να υπηρετεί στα απομακρυσμένα χωριά.  

Οι «άγονοι» γιατροί όχι μόνο δεν πληρώνονται σύμφωνα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο αδικούνται σε σχέση με εκείνους που έχουν ως έδρα τους κοντινά στην πόλη χωριά, αλλά εν τέλει καλούνται να βάλουν και χρήματα από την τσέπη τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες δαπάνες σε καύσιμα και σε διαμονή στην περιοχή ευθύνη τους.

Αυτοί οι παράγοντες θα οδηγήσουν στο κλείσιμο τα όποια ιατρεία απέμειναν με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ