16.4.2016 12:50

Ομπρέλα προστασίας [BINTEO]

- ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Στις 14 Μαΐου, θα εγκαινιαστεί  η επιχειρησιακή βάση ετοιμότητας της  Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης Χίου. Τα 54 εθελοντικά μέλη της πολύτιμης ομάδας ολοκληρώνουν σε λίγες μέρες την τρίμηνη  εκπαίδευση τους και θα είναι έτοιμα να αναλάβουν δράσεις σε 24ωρο επίπεδο.

Είναι παράρτημα της Ελληνικής Ομάδας ,εκπαιδεύονται από την Μη Κερδοσκοπική  Βασιλική Οργάνωση Θαλάσσιας Διάσωσης Ολλανδίας  KNRM ,η οποία έχει ενισχύσει την τοπική μονάδα, με δύο σκάφη, ατομικό και γενικό εξοπλισμό, ένα κοντέϊνερ  ηλεκτρονικής και  μηχανολογικής  υποστήριξης και άλλη απαραίτητη λειτουργική υποδομή. Η βάση έχει εγκατασταθεί δίπλα στο Λιμεναρχείο.

Οι επιχειρήσεις

«Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε από την ανάγκη επιχειρησιακής εθελοντικής στήριξης των αναγκών της Χίου, με κύριο στόχο να στηριχθεί η Λιμενική αρχή Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε από την ανάγκη επιχειρησιακής εθελοντικής παρουσίας στην περιοχή της Χίου, προκειμένου να  στηριχθούν οι θαλάσσιες  επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω του προσφυγικού προβλήματος», δηλώνουν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Ομάδα ο Επικεφαλής Βάσης  Δημήτρης Κωνσταντάς και ο Γενικός Γραμματέας Παντελής Μωυσάκης.

«Στόχος μας είναι να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές. Ήδη έχουμε κάνει την πρώτη διάσωση, σε πλήρωμα βάρκας που έμεινε ακυβέρνητη πριν από λίγες μέρες», δηλώνει με ικανοποίηση ο Επικεφαλής Βάσης.

Εκπαίδευση

«Εκπαιδευόμαστε θεωρητικά κάθε Δευτέρα και Πέμπτη σε χώρο που μας έχει παραχωρήσει η Α.Ε.Ν Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Χίου. Η πρακτική μας εξάσκηση είναι καθημερινή,  πρωί και απόγευμα», επισημαίνει ο Π. Μωυσάκης.

«Βασικός μας στόχος είναι τα σκάφη να είναι στελεχωμένα με τα άτομα που προβλέπονται για κάθε βάρδια. Θα δρούμε  με την καθοδήγηση του Λιμεναρχείου». Η Ομάδα θα πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πλωτήρας

Το εργαλείο που εντυπωσιάζει περισσότερο  από όλα τα άλλα, είναι ο πρωτοποριακός πλωτήρας, πάνω στον οποίο σταθμεύουν τα σκάφη. Είναι αβύθιστος, μεταφερόμενος και παρέχει  δυνατότητα άμεσης επιχειρησιακής ετοιμότητας, αλλά και προστασίας των δύο σκαφών της Ομάδας.

Άλλοι τομείς

Η κύρια εκπαίδευση ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, αλλά οι δράσεις της Ομάδας θα εμπλουτιστούν και θα επεκταθούν σε πολλούς άλλους καίριους τομείς διάσωσης.

Το καλοκαίρι οι διασώστες θα εκπαιδευτούν και στους κλάδους της Ορεινής Διάσωσης, και της αντιμετώπισης πολλών άλλων καταστροφών όπου μπορούν να επέμβουν.

«Ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα είναι και η παροχή πρώτων βοηθειών σε σχολεία, όπου θα διοργανώσουμε και ενημερωτικές ημερίδες. Οι προληπτικές δράσεις, η έγκαιρη και σωστή ενημέρωση και η διδαχή της σωστής συνεργασίας είναι πολύ σημαντικά αντικείμενα», προσθέτει.

Η Ομάδα  πιστεύει ότι σύντομα τα μέλη της θα πολλαπλασιαστούν, η εγγραφή είναι δωρεάν και δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός.

Ο επικεφαλής των εκπαιδευτών Ολλανδός  John Geel δηλώνει την ικανοποίηση του για τις συνθήκες με τις οποίες δουλεύουν, τονίζει ότι η ομάδα της Χίου είναι πολύ καλή και το πρόγραμμα εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία.

Μετά από τη συνέντευξη τύπου τα στελέχη της Ομάδας πραγματοποίησαν επίδειξη διάσωσης ναυαγού και χρήσης των σκαφών και του πλωτήρα.

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επικεφαλής Βάσης: Δημήτρης Κωνσταντάς

Γεν. Γραμματέας: Παντελής Μωυσάκης

Ταμίας : Μαργαρίτα Λαμπρινούδη

Υπεύθυνος Προγραμμάτων Εκπαίδευσης: Γιώργος Σκυριώτης

Διαχειριστής Υλικού: Σίμος Νικήτας.

Υπεύθυνος Επιχειρήσεων: Έκτωρ Γιούργης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ