19.6.2020 17:21

«Όχι πλαστικά στη θάλασσά μου»

Πανελλαδική δράση ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και την αειφορία

«ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ»: μια πανελλήνια περιβαλλοντική δράση που υποστηρίζεται από τις παρακάτω Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους αντίστοιχους/ες Υπεύθυνους/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων οι οποίοι/ες ενώνουν δυνάμεις και απευθύνουν πρόσκληση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και τοπική κοινωνία.

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Α’, Β, Γ’, Δ’ Αθήνας, Δυτ. Αττικής, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ανατ. Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Πέλλας, Πρέβεζας και Δωδεκανήσου και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Β’, Γ’ Αθήνας, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Έβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λευκάδας, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων και  Χίου, διά των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου), έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία αυτής της δράσης για να αναδείξουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκαλούν τα πλαστικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η δράση, η οποία πρωτοξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στη χώρα μας, από τις Δ.Δ.Ε Β’ και Γ’ Αθήνας, προτρέπει στην υιοθέτηση και δημοσιοποίηση συμπεριφορών μη χρήσης πλαστικού, εντός και εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας, ακολουθώντας μια ενδεικτική 15ήμερη αντζέντα.

Με το δεδομένο ότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την χρήση του πλαστικού, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID19, με την εκτεταμένη χρήση πλαστικών γαντιών  και μασκών που καταλήγουν στις θάλασσες, και, καθώς ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιούμε το αυταπόδεικτο, σχεδόν, συμπέρασμα, που ανέδειξε η πανδημία ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό -όχι μόνο ατομικό, αλλά πρωτίστως κοινωνικό- συνδεδεμένο απολύτως με τα παγκόσμια συστήματα πολιτικών και διαχείρισης, κατανοούμε περισσότερο από ποτέ ότι υγιής ανθρωπότητα μπορεί να υπάρξει μόνο σε υγιή πλανήτη.

Αλλάζουμε, λοιπόν, συνήθειες  που αφορούν στη χρήση πλαστικών, ακολουθώντας μια 15ήμερη agenda: εντάσσουμε  τις αλλαγές στην καθημερινότητά μας για αυτό το καλοκαίρι και για όλη μας την ζωή. Παράλληλα, αποτυπώνουμε και δημοσιοποιούμε τις καλές πρακτικές στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, στη δημόσια ομάδα: 

ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ https://www.facebook.com/groups/883120098764724/?hc_location=group και στο https://padlet.com/iodinou/xsxxjc9tziq3z70g

Επηρεάζουμε θετικά  ο ένας τον άλλο για να γίνουν  οι νέες συνήθειες στάση ζωής.

Οι Υπεύθυνοι/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, δεσμευμένοι στον κοινό σκοπό  της προστασίας του Περιβάλλοντος που τον υπηρετούν πάνω από 25 χρόνια, ενώνουν την εκπαιδευτική κοινότητα με ολόκληρη την κοινωνία, εκφράζοντας με την κίνηση αυτή την ανησυχία όλων για τις δραματικές παγκόσμιες επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων στην θάλασσα, στο ευρύτερο περιβάλλον και στην υγεία μας. Μέσα σε μια βδομάδα η ομάδα υποστηρικτών της δράσης, έφτασε τα 1000 άτομα και συνεχίζει να μεγαλώνει.

Επιπλέον, ενισχύοντας αυτή τη δυναμική, συνδιοργανώνουν Πανελλαδική τηλε-ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα αίτια και τις επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες, με τίτλο: «Ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες: αίτια και επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία μας».

Στόχος της τηλε-ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης  εκπαιδευτικών και πολιτών για το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες και στους ωκεανούς.

Η τηλε-ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η και θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων webex events, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 και ώρες 18:00-20:00.

Οι εισηγητές της Ημερίδας είναι ο  Δρ Κώστας Νικολάου, Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Επισκέπτης  Καθηγητής Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας "UnivSSECoop"και η Δρ Χριστίνα Ζέρη, Χημικός Ωκεανογράφος - Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Εκπρόσωποι των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, η κ. Βαρβάρα Πετρίδου και η κ. Αντωνία Δαρδιώτη, θα περιγράψουν την φιλοσοφία και τους στόχους της δράσης, ενώ η κ. Άννα Χαρίση, εκπαιδευτικός του 2ου ΓΕΛ Βριλησσίων  θα παρουσιάσει  σχετικές δράσεις που υλοποιήθηκαν στο σχολείο της στο πλαίσιο προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα στον σύνδεσμο: https://forms.gle/JrtXMtFUVzmAtVGE7, μέχρι τη Δευτέρα 22  Ιουνίου στις 12.00 το μεσημέρι και οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν με e-mail για τους κωδικούς πρόσβασης στην πλατφόρμα webex events, τη Δευτέρα 22/6/2020. 

Η όλη προσπάθεια δίνει την ευκαιρία συνάντησης και αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών, πολιτών  και φορέων με στόχο την αλλαγή σε σχέση με το πλαστικό στη ζωή μας. 

Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων:

Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Α’, Β, Γ’, Δ’ Αθήνας, Δυτ. Αττικής, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ανατ. Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Πέλλας, Πρέβεζας και Δωδεκανήσων και
Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Β’, Γ’ Αθήνας, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Έβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λευκάδας,  Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων, και Χίου

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ