7.3.2013 13:47

Οι πρωτιές και οι διακρίσεις φέρνουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Το γνωστό μας - άγνωστο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι λιγοστοί, ομολογουμένως, που ανταποκρίθηκαν σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου, με τη διοργάνωση ενός Open Day, το προηγούμενο Σάββατο.

Πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχαν την ευκαιρία μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία να αναδείξουν τις δράσεις του Πανεπιστημίου και το ρόλο που διαδραματίζει σε ακαδημαϊκό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο για τα νησιά μας από το 1984 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Το ακροατήριο όμως ήταν πολύ περιορισμένο.

Από το χθες στο σήμερα

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το ξεκίνημα του λειτούργησε στη φιλοσοφία ενός δικτύου σπουδών που θα ενώνει τα νησιά μέσω διαφορετικών ακαδημαϊκών πεδίων, με βάση τα σύγχρονα αντικείμενα σπουδών, τη διεπιστημονική προσέγγιση στην εκπαίδευση και την έρευνα και τη δομή και λειτουργία ως Δικτύου. Σήμερα, μετά από 29 χρόνια ζωής, έχει πλέον ωριμάσει- επεκταθεί και σε αντικείμενο σπουδών και σε αριθμό σχολών και αριθμεί 18 προπτυχιακά τμήματα, 28 μεταπτυχιακά προγράμματα, από τα οποία 3 είναι διεθνή, και 90 εργαστήρια. Μόνιμος στόχος, ο οποίος προσωρινά δεν εκπληρώνεται από το σχέδιο «Αθηνά» είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του μέσω της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής.

Ανάσα για την οικονομία των νησιών

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από αυτές τις σελίδες γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της πανεπιστημιακής κοινότητας στην οικονομία των νησιών μας. Η οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη του νησιού μας, ειδικά τους θερινούς μήνες, στηρίζεται στους φοιτητές. Εμπόριο, καταστήματα εστίασης, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας έχει αναπτυχθεί και δραστηριοποιείται επαγγελματικά γύρω από το Πανεπιστήμιο.  Κι αυτό γιατί πληθυσμιακά και κατ’ αναλογία οι φοιτητές σε κάθε νησί αποτελούν μια μεγάλη κοινότητα. Συνολικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου φοιτούν 12.598  προπτυχιακοί φοιτητές, 2.041 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 665 υποψήφιοι διδάκτορες.

Οι διακρίσεις

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην πολύχρονη πορεία του έχει αποκτήσει πολλά παράσημα και περγαμηνές. Κατατάσσεται στο καλύτερο 3% έως 5% της       παγκόσμιας κατάταξης 20.372 ιδρυμάτων και 7ο μεταξύ  23  Ελληνικών Πανεπιστημίων και 64 Ελληνικών Ιδρυμάτων. Ανάλογες είναι και οι διακρίσεις του σε ερευνητικό επίπεδο, αφού κατατάσσεται 4ο μεταξύ 24 Ελληνικών Πανεπιστημίων και 6ο μεταξύ 40 Ελληνικών Ερευνητικών Ινστιτούτων ως προς τη χρηματοδότηση έρευνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταληκτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ζωή του Πανεπιστημίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα νησιά μας κι αυτό πλέον πρέπει να περάσει τα σύνορα της Πανεπιστημιακής κοινότητας και να διευρυνθεί σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας, κάνοντας πράξη, μετά από αρκετά χρόνια, τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία.

Αυξητική τάση

Το ανεβασμένο επίπεδο σπουδών, οι ερευνητικές εργασίες, το καλό όνομα και τόσα άλλα που έχει καταφέρει να εγγράψει όλα αυτά τα χρόνια το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο «βιογραφικό» του έχουν πετύχει να μετατρέψουν το μειονέκτημα της φοίτησης σε ένα ακριτικό νησί σε πλεονέκτημα. Έτσι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αυξητική τάση του αριθμού των φοιτητών του σε προπτυχιακό αλλά και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Οι νησιώτες προτιμούν το Αιγαίο

Παράλληλα παρουσιάζεται και αύξηση του αριθμού των παιδιών από το Αιγαίο που προτιμούν να παραμείνουν για σπουδές στον τόπο τους ή στα γειτονικά νησιά. Οι σημερινές οικονομικές συνθήκες έχουν  καταρρίψει το στερεότυπο της τρελής φοιτητικής ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα, που επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι νεολαίοι πλέον επιζητούν, λόγω των συνθηκών, σπουδές με μικρότερο κόστος, γι αυτό και πολύ επιλέγουν να παραμείνουν στον τόπο τους, πολύ δε περισσότερο όταν το επίπεδο σπουδών που τους προσφέρεται «εντός συνόρων» είναι πολύ υψηλό. Ενώ το 2000 από τη Χίο φοιτούσαν 16 Χιωτάκια, ο αριθμός αυτός έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2012 και οι Χιώτες φοιτητές στα τμήματα του Πανεπιστημίου είναι 31!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ