12.1.2014 14:23

Οι πρωταγωνιστές της 17Ν... 12 χρόνια μετά

Που βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές της 17Ν; Για τη «δράση» τους δικάστηκαν 20 και καταδικάστηκαν 15, από τους οποίους 5 βρίσκονται στη φυλακή, ένας… εξαφανίστηκε και οι υπόλοιποι, εκτίοντας το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους σε συνδυασμό με ευεργετικές διατάξεις, έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Στη φυλακή βρίσκονται οι πολυϊσοβίτες Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Βασίλης Τζωρτζάτος, Ηρακλής Κωστάρης και ο αμετανόητος «Μανώλης» της «17Ν», Χριστόδουλος Ξηρός, πριν από την εξαφάνιση…

Παύλος Σερίφης

Ήταν ο πρώτος από τους καταδικασθέντες που αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας. Σήμερα ζει ως συνταξιούχος μια ήσυχη ζωή με την οικογένειά του.

Διονύσης Γεωργιάδης

Έχει φροντίσει να διαγράψει κάθε ίχνος δημόσιας δραστηριότητας που αφορά το όνομά του, μιλά μόνο με ανθρώπους που εμπιστεύεται και δεν απαντά σε κλήσεις από άγνωστα νούμερα στο κινητό του.

Βασίλης Ξηρός

Απόφυλακίστηκε το 2011 αφού εξέτισε τα 2/3 της ποινής του. Πληροφορίες τον φέρουν να μένει στο πατρικό σπίτι της οικογένειας στη Θεσσαλονίκη και ότι επέστρεψε στο επάγγελμά του, τις σιδηροκατασκευές.

Πάτροκλος Τσελέντης

Είχε προκαλέσει την οργή των υπολοίπων καθώς θεωρήθηκε ότι συνεργάστηκε με τις Αρχές. Ο «Αλέκος» ή «Ταινίας» της 17Ν ισχυρίστηκε ότι δεν κατέδωσε κανέναν.

Κωνσταντίνος Τέλιος

Ο δάσκαλος της 17Ν είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 22 ετών. Πρόσφατα το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου με την οποία τέθηκε σε αργία.

Θωμάς Σερίφης

Αν και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών, από 17 χρόνια πρωτοδίκως, αποφυλακίστηκε το 2007. Μετά την έξοδό του από τις φυλακές Κορυδαλλού παντρεύτηκε κι έχει ένα κοριτσάκι. Κατηγορήθηκε ότι ως «Στάθης» συμμετείχε σε τρεις ενέργειες της 17Ν το 1990. Κάποιοι στο παρελθόν τον είχαν δει να εργάζεται σε εστιατόριο.

Κωνσταντίνος Καρατσώλης

Τελεσίδικα καταδικάστηκε σε 17 χρόνια και αποφυλακίστηκε το 2010. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι άλλαξε τελείως πορεία πλεύσης κι από υπάλληλος σε μεγάλο μεσιτικό γραφείο έγινε κηπουρός. Γεννήθηκε στη Γερμανία και είναι πατέρας δύο παιδιών. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε από τα τέλη του 1987 στη δράση της 17Ν με τον κωδικό «Στέλιος». Στη φυλακή είχε πάντοτε τη συμπαράσταση της οικογένειάς του.

Σωτήτης Κονδύλης

Καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 11 χρόνια και 3 μήνες (από 25 χρόνια πρωτοδίκως). Αποφυλακίστηκε στις 11/7/2007. Η μείωση της ποινής του θεμελίωνε το δικαίωμα εξόδου του από τη φυλακή έχοντας εκτίσει τα τρία πέμπτα της κάθειρξης που του είχε επιβληθεί.  Το συμβούλιο του επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο «Άρης» της οργάνωσης που πριν από την εμπλοκή του ήταν υπάλληλος σε ζυθοποιία, σήμερα ζει στην Αθήνα και δουλεύει σε μάντρα οικοδομικών υλικών. Γεννήθηκε στην Ευρυτανία και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Νίκος Παπαναστασίου

Η πιο «ήσυχη» παρουσία του δικαστηρίου, ο Νικος Παπαναστασίου, έχει αποφυλακιστεί με τα 3/5 της ποινής του. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί με την μικρότερη ποινή (8 χρόνια). Στο Εφετείο κινδύνεψε με μεγαλύτερη ποινή λόγω της έφεσης του εισαγγελέα. Ωστόσο, έκλεισε οριστικά τους λογαριασμούς του με τη Δικαιοσύνη λόγω αμφιβολιών και παραγραφής. Από την αποφυλάκισή του και μετά προσπαθεί να κρατήσει και πάλι της επιχείρησή του, κατασκευή κεραμικών. Έχει δύο παιδιά. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή ως «Νικήτας» σε 4 επιθέσεις της 17Ν την περίοδο 1984-1985.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ