19.4.2013 10:27

Οι μαθητές στα πρώτα βήματα του Χριστιανισμού

ΠΡΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΑΝΝΑ ΚΑΠΕΛΑ

Πίσω στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού μας γυρνούν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Χίου, πραγματοποιώντας αύριο Σάββατο στις 8.00 στην Αγία Άννα Καπέλα λειτουργία με τις προχριστιανικές συνθήκες.
Εκείνη την περίοδο ο λαός συνέρχονταν νωρίς το πρωί στην εκκλησία. Ο Ιερός ναός δεν είχε τέμπλο και η Λειτουργία γίνονταν μπροστά στα μάτια των πιστών. Στο ναό το εκκλησίασμα περίμενε τον επίσκοπο που έρχονταν και ντύνονταν μπροστά σε όλους, δέχονταν τα προσφερόμενα δώρα που οι πιστοί έφερναν μαζί τους και ήταν προϊόν του καθημερινού μόχθου και κόπου τους. «Αυτές τις εμπειρίες θέλαμε να ζήσουν τα παιδιά στα πλαίσια του προγράμματος», εξήγησε στον «π» η εκπαιδευτικός Ιουλ. Ζαννίκου, που μαζί με τη συνάδελφο της  Σ. Αναστασοπούλου καθοδήγησαν τα παιδιά.

Ο προσφερόμενος άρτος

Είναι φτιαγμένος από τα ίδια τα παιδιά, όπως και τα ξεχωριστά ψωμάκια που θα ζυμωθούν και θα δοθούν στους πιστούς ως δώρα μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Τα παιδιά βρήκαν ντόπιο παραδοσιακό σιτάρι, μαυροθέρι, το άλεσαν και πήραν το αλεύρι και από αυτό ζύμωσαν τον άρτο.

Το λάδι

Στην αυλή του σχολείου υπάρχουν ελιές. Αυτόν τον καρπό μάζεψαν τα παιδιά και πήραν το λάδι του, το οποίο εμφιάλωσαν σε μπουκαλάκια, αφού πρώτα το ονόμασαν «ευλογία». Πάνω στο μπουκάλι με το λάδι συνέθεσαν και τοποθέτησαν ετικέτα που φέρει τον τίτλο «Μαθητική κοινότητα 1ου ΕΠΑΛ Χίου, Μια βολάν κι έναν καιρό».

Το μελισσοκέρι

Απαραίτητο στη Θεία Λειτουργία είναι και το μελισσοκέρι. Και αυτό το έφτιαξαν τα παιδιά στο σχολείο τους και συμπλήρωσαν τα δώρα τους με κόκκινο χιώτικο γλυκό κρασί.
«Τα παιδιά μέχρι στιγμής έχουν δείξει πολύ ενδιαφέρον και συμμετέχουν με διάθεση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παράλληλα έχουν πολλές απορίες, αφού και ως θέμα και ως διαδικασία έχουν πολλά στοιχεία τα οποία τους είναι άγνωστα. Πάντως ευχαριστήθηκαν τη συμμετοχή τους και κυρίως τη διαδικασία παρασκευής των δώρων», σχολίασε η κ. Ζαννίκου.
Η Μητρόπολη, ενώ αρχικά της είχε ζητηθεί από το σχολείο να ευλογήσει ο Μητροπολίτης Χίου, αφού και προχριστιανικά ευλογούσε ο Επίσκοπος, λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος του Μητροπολίτη Μάρκου, έδωσε την εντολή τη Θ. Λειτουργία να τελέσει στην Αγ. Άννα Καπέλα ο π. Δημήτριος Φώτης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ