29.10.2019 11:50

Οι μαθητές της Χίου επιλέγουν να γίνουν… ευτυχισμένοι!

Ηχηρά μηνύματα έστειλαν οι μαθητές της Χίου μέσα από τον μαθητικό καλλιτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» με αφορμή την 10η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας πραγματοποίησε εκδήλωση στις 11/10/2019 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου.  

Μαθητές από 15 Λύκεια της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε καλλιτεχνικό διαγωνισμό και να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους για την ψυχική υγεία μέσα από την τέχνη του βίντεο, της φωτογραφίας και του ποιήματος.  

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Νέοι και Ψυχική Υγεία: Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω ευτυχισμένος», οι μαθητές εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν καλλιτεχνικά έργα γεμάτα αγάπη και μεράκι.

Στους διακριθέντες των τριών κατηγοριών (βίντεο-φωτογραφία-ποίημα) δόθηκαν βραβεία ενώ όλοι οι διαγωνιζόμενοι έλαβαν αναμνηστικό συμμετοχής. Στα σχολεία των τριών διακριθέντων δόθηκε ως επιβράβευση έπαθλο (δωροεπιταγή).

Η επιτροπή αξιολόγησης των έργων απαρτιζόταν (με αλφαβητική σειρά) από τα εξής πρόσωπα:

Αβδελιώδης Δήμος, Σκηνοθέτης

Βούλγαρης Γιάννης, Πρόεδρος Φωτογραφικής Λέσχης Χίου

Λεοντιάδου Όλγα , Σκηνογράφος

Πυλιώτης Θοδωρής, Δημοσιογράφος

Σταματελοπούλου Ζέττα, Ψυχολόγος

Χούλης Νίκος, Ποιητής.

Οι μαθητές με μεγάλη ευαισθησία μοιράστηκαν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον. Τα έργα τους άγγιξαν τις καρδιές των παρευρισκόμενων  και άφησαν σε όλους μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Η κα Φωτεινή Σταματοπούλου Παιδοψυχίατρος, στην εισήγησή της με τίτλο «ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων»  μας έκανε να σκεφτούμε τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και ποιοι είναι οι παράγοντες που ενισχύουν την ψυχική μας υγεία!

Ακολούθησε η Απονομή των Βραβείων στους μαθητές των οποίων τα έργα επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Στην κατηγορία «Βίντεο» βραβεύθηκαν από το 3ο ΓΕΛ Χίου οι: Αναστασία Αλβανού, Σταματίνα Κουτσουράκη, Βιργινία Μαρή, στην κατηγορία «Φωτογραφία»
ξεχώρισε από το 3ο ΓΕΛ Χίου ο Κώστας Σερέπας και στην κατηγορία «Ποίημα» την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσε το ποίημα «Ευτυχία» του Νικόλαου Μύγια από το Ενιαίο Λύκειο Οινουσσών.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα ζεστό χειροκρότημα και ένα χαμόγελο στο πρόσωπο όλων μας.

Για την επιτυχία του διαγωνισμού ήταν καθοριστική η συμβολή των εκπαιδευτικών όπως και της υπεύθυνης του Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κα Στέλλας Τσιροπινά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, εδώ και πολλά χρόνια, καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου  προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Αίσθηση επίσης προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων στη χώρα μας με την παρουσία ψυχολογικών και σωματικών εκδηλώσεων. Έρευνες των τελευταίων ετών  δείχνουν αύξηση του ποσοστού χαμηλής ικανοποίησης από τη ζωή στους εφήβους.

Πίπα Ελένη

Κοινωνική Λειτουργός της Κ.Μ.Ψ.Υ Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ