11.3.2013 15:37

Οι Χιώτες που μετράνε τ’ άστρα

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΧΙΟΥ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΙΜΙΖΗΣ

Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου» έγινε ο Σταμάτης Κριμιζής, τιμώντας την προσπάθεια των ανθρώπων που προσπαθούν να περιπλανηθούν στον έναστρο θόλο του ουρανού. Η έναρξη της συνεργασίας τους επικυρώνεται μάλιστα με την παρουσία του στην ημερίδα που διοργανώνεται στις 12 Απριλίου στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συνεργασία του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», όπου θα είναι ο βασικός εισηγητής.

Νέο πεδίο

Ο Σύλλογος δε δημιουργήθηκε για να καλύψει κάποιο κενό στο χώρο, δεν υπήρχε παλιότερα άλλος σχετικός φορέας, παρά μόνο μεμονωμένα άτομα που ασχολούνταν ερασιτεχνικά.                                                                                                                      «Αυτά τα άτομα ήλθαμε  τώρα σε επαφή, όχι για να καλύψουμε ένα κενό αλλά για να δημιουργήσουμε ένα νέο πεδίο οπτικής και ενδιαφέροντος στον κόσμο της Χίου», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του, Μάκης Δρόσης.
Το πνεύμα της κίνησης γενικά είναι ανοικτό, για αυτό δεν τίθενται περιορισμοί και όρια τύπου κατοχής πτυχίου και κατάρτισης στο αντικείμενο, για να γίνει κανείς μέλος του Συλλόγου.
« Στο Σύλλογό μας μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για την παρατηρησιακή αστρονομία, δηλαδή την παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων μέσω τηλεσκοπίων. Οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν στο Σύλλογο δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουν σχετικό εξοπλισμό».

Στόχοι

Αυτό που φαίνεται ότι δε θέλουν να απεμπολήσουν, είναι η παρεϊστικη λειτουργία τους. Για αυτό, αναφερόμενος στους στόχους και το έργο που θέλουν να παράγουν, τονίζει ότι  με τον τρόπο που λειτουργούν δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους κάθε ηλικίας να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο της Αστρονομίας με απλό και θεαματικό τρόπο.
«Η προσέλευση στα τηλεσκόπια είναι ελεύθερη στις ανοιχτές υπαίθριες εκδηλώσεις μας. Μπορούμε να  λύνουμε απορίες και να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις των ενδιαφερομένων με τη βοήθεια  μελών μας που έχουν ειδικές γνώσεις. Στις δράσεις μας συμπεριλαμβάνονται ανοιχτές υπαίθριες εκδηλώσεις με τηλεσκόπια  και εκμάθηση του ουράνιου θόλου και  προγραμματισμένες εκδηλώσεις με προσκεκλημένους ομιλητές και εκπαιδευτικά ταξίδια – επισκέψεις, με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους απομακρυσμένων περιοχών να έρθουν κοντά στην Αστρονομία. Μελλοντικά είναι επιθυμία μας η συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση Ν. Χίου».  Σε αυτά τα πλαίσια το καλοκαίρι θα επισκεφθούν το Αγαθονήσι, με όλο τον εξοπλισμό τους, για να δώσουν την ευκαιρία στους λίγους μαθητές που υπάρχουν εκεί και σε όλους τους κατοίκους να δουν από κοντά τα άστρα του ουρανού τους.

Συνεργασίες  

                        
Για την παραγωγή του έργου τους προσβλέπουν στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη λειτουργία του δικτύου συνεργασιών που έχουν αναπτύξει  με το Τμήμα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Εργαστήριο Φυσικής  του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Αιγαίου, το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και το Σύλλογο Πτυχιούχων Φυσικών Χίου.  Αξιοσημείωτη  είναι και η πρώτη  συνεργασία που είχαν με τη Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην εκδήλωση «Σελήνη νυκτός άγαλμα», που παρουσίασαν στον  αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειού τον περασμένο Αύγουστο.
Όποιοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ή απλά να απολαμβάνουν τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του φορέα, μπορούν να ενημερώνονται για τα πάντα μπαίνοντας στις επίσημες ιστοσελίδες του συλλόγου www.astronomyclub.gr και www.chiosastronomyclub.gr.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ