16.10.2015 10:59

Οι δεύτερες σκέψεις στο ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι της Χίου

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΕΝΙΔΑΦΕΡΟΝΤΟΣ, Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

Μπροστά σε νέα δεδομένα θα βρεθεί σύντομα η τοπική κοινωνία αναφορικά με την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ του κεντρικού λιμένα της Χίου, στα πλαίσια των παραχωρήσεων που έχουν δρομολογηθεί σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ο φάκελος του λιμένα της Χίου και της μαρίνας στο Καστέλο έχει πιάσει...σκόνη, σε βαθμό που οποιαδήποτε μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη εξέλιξη να φαντάζει... θαύμα.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται δείχνουν καλά παγιωμένες ως προς τις ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν και ήδη εξετάζονται τα επόμενα σενάρια προκειμένου το ζήτημα της οποιασδήποτε βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων να μην βαλτώσουν μια και καλή, προκαλώντας στον τόπο ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Δεν τους βγαίνει...

Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες φέρνουν το ΤΑΙΠΕΔ να είναι έτοιμο να αποδεχθεί την διαδικασία εκπόνησης του Master Plan που ξεκινά το Λιμενικό Ταμείο Χίου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η υπόθεση έχει πολλά εμπόδια.

Συγκεκριμένα:

  1. Το λιμάνι της Χίου έχει πολύ μικρές πιθανότητες να βρει ανταπόκριση σε κύκλους επενδυτών.
  2. Έχει σημειωθεί τεράστια καθυστέρηση, είτε λόγω των πολιτικών εξελίξεων, είτε λόγω πολυπλοκότητας και νομικής αποτύπωσης που «επιβαρύνουν» την όποια εξέλιξη.
  3. Η τοπική κοινωνία δεν δείχνει να έχει αποδεχθεί τα σχέδια του Ταμείου το οποίο και αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την εμπλοκή του περαιτέρω.

Οι παραπάνω ενστάσεις δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας και χαμηλών προσδοκιών αναφορικά με το ζητούμενο αποτέλεσμα, την βελτίωση δηλαδή του λιμένα. Αν συνυπολογιστεί ότι κουβαλά και την υπόθεση της μαρίνας στο Καστέλο που κανείς σε τοπικό επίπεδο δεν δείχνει να μπορεί να υποστηρίξει ότι διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να προωθηθεί ως «ελκυστική επένδυση», τότε όλα συντείνουν στο ότι αναζητείται μια άλλη λύση.

Σκέψεις επιστροφής

Στο ΤΑΙΠΕΔ διαβλέπουν με καλό μάτι το Master Plan που θα ξεκινήσει. Θεωρούν ότι αυτό ανοίγει το δρόμο για να υποβάλλει σε δεύτερο χρόνο το Λιμενικό Ταμείο Χίου την πρόταση για την επιστροφή του έργου στη δικαιοδοσία του, ουσιαστικά δηλαδή σε τοπικά χέρια.

Επειδή όμως επιστροφή δεν μπορεί να προκύψει, το ΤΑΙΠΕΔ έχει στα σχέδια του να αποδεχθεί τα αποτελέσματα του Master Plan, προτείνοντας την υπογραφή παραχώρησης του κεντρικού λιμένα στο Λιμενικό Ταμείο για 50 ή 70 χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο το έργο να βρει την τύχη του με καθαρά τοπικές πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν.

Εάν το Λιμενικό Ταμείο μάλιστα εντείνει αυτό το διάστημα τις επαφές με το ΤΑΙΠΕΔ εφόσον προκύπτει, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια προοπτική, η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.

Συστράτευση, στόχευση και η παραπάνω εξέλιξη μπορεί τελικά να αποδεχθεί και ευεργητική για τα συμφέροντα του τόπου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ