4.6.2015 10:33

Οι δεξιότητες των εργαζομένων και οι νέες απαιτήσεις

Συνέδριο του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας, στο Παρίσι

Η έλλειψη δεξιοτήτων των εργαζομένων αποτελεί μείζον θέμα για τις επερχόμενες δεκαετίες για όλον τον κόσμο και φυσικά και για την Ελλάδα. Στη χώρα μας βέβαια το θέμα αποτελεί ένα ακόμη αγκάθι στον ήδη προβληματικό εργασιακό χώρο και στην υψηλή ανεργία που ταλανίζει την Ελλάδα. Η έλλειψη δεξιοτήτων των εργαζομένων αλλά και οι θεμελιώδεις αλλαγές όπως η παγκοσμιοποίηση, η πολιτική και οικονομική αστάθεια, η γήρανση του πληθυσμού, οι νέες τεχνολογίες, καθώς και η αλλαγή στάσης απέναντι στην εργασία, συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Forum του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (OECD Forum) με τίτλο «A New Production Revolution» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι.
Ενα από τα πιο σημαντικά θέματα που αναδείχθηκε στο OECD Forum αφορά το γεγονός ότι θέσεις εργασίας παύουν να υπάρχουν σε έναν κλάδο τη στιγμή που δημιουργούνται σε έναν άλλον, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει η φύση τους καθιστώντας έτσι την έλλειψη αντιστοιχίας δεξιοτήτων των εργαζομένων και αναγκών της αγοράς εργασίας μείζον θέμα για τις επερχόμενες δεκαετίες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Randstad κ. Jacques van den Broek που συμμετείχε στις εργασίες του Forum δήλωσε σχετικά: «Η έλλειψη αντιστοιχίας δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας είναι αποτέλεσμα της ακαμψίας που παρατηρείται μέσα σε έναν οργανισμό σε επίπεδο διάρθρωσης, ενώ επηρεάζεται άμεσα και από τον φαύλο κύκλο μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στο εργασιακό περιβάλλον. Πρέπει να ωθήσουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, απαραίτητες για την επιβίωσή τους στον νέο εργασιακό κόσμο. Αυτή δεν είναι μια υποχρέωση μόνο των ίδιων των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των κυβερνήσεων και των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη θέσπιση συγκεκριμένης πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση».

Το OECD Forum πραγματοποιείται στο Παρίσι κάθε χρόνο για να συμπίπτει με την ετήσια συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου του OECD και έχει αναδειχθεί σε διεθνή σύνοδο κορυφής. Από την ίδρυσή του, το 2010, ως και σήμερα περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν ανταλλάξει ιδέες και εμπειρίες. Ηγέτες από όλους τους κοινωνικούς τομείς και επιχειρηματικούς κλάδους συγκεντρώνονται με σκοπό να συζητήσουν τις πιο επιτακτικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε κοινωνία.
Η Randstad είναι χορηγός του OECD Forum και ειδικεύεται στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στις υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού. Το εύρος των υπηρεσιών της καλύπτει την εύρεση και επιλογή προσωπικού (προσωρινή και μόνιμη απασχόληση), τις υπηρεσίες HR Solutions (outplacement - επανατοποθέτηση στην αγορά εργασίας, RPO, συμβουλευτική σταδιοδρομίας και κέντρα αξιολόγησης) και in-house υπηρεσίες.  Στο τέλος του 2014 η Randstad απασχολούσε περίπου 29.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε 4.400 υποκαταστήματα σε 39 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ