26.2.2016 10:33

Οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη

Ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό και στον τρόπο διαχείρισης του όλους θέματος από την κυβέρνηση, με τη λειτουργία των hot spot κλ.π εξέδωσε η «ΛΑΘΡΑ;» - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου. Σε αυτήν αναφέρεται:

"Οι ραγδαίες όσο και ανησυχητικές εξελίξεις:

- Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ  στα τουρκικά θαλάσσια σύνορα προς την Ελλάδα.

- H ομολογημένη από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού αδιανόητη θέση ότι πρέπει να ανακοπούν οι  προσφυγικές ροές.

- O επίσημος πλέον σχεδιασμός Ευρωπαίκης  Ένωςης, ΝΑΤΟ και Τουρκίας για επαναπροωθήσεις όσων προσφύγων καταφέρνουν να φθάνουν στα ελληνικά  νερά πράγμα που  σημαίνει περισσότερους πνιγμούς-δολοφονίες προσφύγων ή μεταναστών.

- H αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς κράτους ώστε να είμαστε τυπικά εντάξει στις επαναπροωθήσεις εγκαινιάζουν μια νέα εποχή απροκάλυπτης βαρβαρότητας.

Οι άνθρωποι της άγριας ανάγκης, στην συντριπτική τους πλειοψηφία  προερχόμενοι από διαλυμένες χώρες άρα πρόσφυγες πολέμων-παρά τις αποφάσεις που δεν αναγνωρίζουν  ορισμένες σαν εμπόλεμες ζώνες-

εμποδίζονται με την εγκληματικά επικίνδυνη   επαναπροώθηση μέσα στην θάλασσα ακόμη και να φθάσουν στις ελληνικές  ακτές προκειμένου να ζητήσου ν άσυλο από την Ελλάδα-χώρα της ΕΕ.

Και όσοι καταφέρνουν να φτάσουν θα  προωθούνται στα στρατιωτικοποιημένα Hot –Spots (στην Χίο η ΒΙΑΛ) για να επιλέγονται κάποιοι ως κατάλληλοι να προωθηθούν σε χώρες της ΕΕ σαν φτηνό και μορφωμένο συνάμα εργατικό δυναμικό. Οι υπόλοιποι θα επιστρέφονται ως ανεπιθύμητοι-περιττοί,  όμοια με τους ντόπιους άνεργους και συνταξιούχους.

Επειδή «οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη» που φέρνουν την κρίση και τους πολέμους είναι απαραίτητο  να σταματήσουν όλα τα παραπάνω.

Να ανοίξουν ασφαλείς χερσαίες δίοδοι για τον Ευρωπαϊκό χώρο με αρχή τον Έβρο.

Να δημιουργηθούν χώροι ανοιχτής φιλοξενίας με αξιοπρεπείς   υποδομές, αντί για κέντρα κράτησης.

Να καταργηθούν τα Hot-Spots με τα οποία γίνεται το «κοσκίνισμα»  μετά το οποίο όσοι από τους πρόσφυγες θεωρούνται  κατάλληλοι σαν μορφωμένο και συνάμα  φθηνό εργατικό δυναμικό θα αφήνονται  να σταλούν σε χώρες της ΕΕ και οι υπόλοιποι, εξίσου θύματα των πολεμικών πολιτικών, θα επιστρέφονται ως κατώτεροι ή απλώς « οικονομικοί μετανάστες»  στην Τουρκία ή στις κατεστραμμένες χώρες καταγωγής τους.

Στην θέση των παραπάνω να λειτουργήσουν κέντρα ταυτοποίησης.

Να καταργηθεί η Frontex, και οι να τροποποιηθούν οι συμφωνίες του Δουβλίνου ώστε να υπάρχει ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση προς τις χώρες της ΕΕ στην βάση της αναλογικότητας και με σεβασμό στις ανάγκες επανένωσης οικογενειών.

Σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητο η συνεργασία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών με την κυβέρνηση να προχωρήσει με βάση τις παραπάνω προτεραιότητες.

Για να απαντηθούν θετικά οι ανησυχίες αλλά και να πάψουν κινδυνολογίες . Για να σταματήσει η επιχειρούμενη, έρπουσα προς το παρόν, επαναφορά ενός ρατσιστικού και ξενόφοβου λόγου και στο νηςί μας.Η τοπική κοινωνία μόνο ζημιωμένη ηθικά και υλικά θα βγει από αυτές τις αντιανθρώπινες και  αδιέξοδες νοοτροπίες.

Και εμείς, οι ντόπιοι, και οι άνθρωποι που αναγκάζονται να φύγουν από τις πατρίδες τους είμαστε θύματα  των ίδιων  πολιτικών.Τα σύνορα οι φράχτες και οι διακρίσεις προς αυτούς, είναι τα ίδια εργαλεία με αυτά που ορθώνονται απέναντί μας   και οφείλουμε να τα καταργήσουμε για όλους μας.

​Για να μην ντρεπόμαστε.

Για να ζούμε με αξιοπρέπει​α η αλληλεγγύη στους αδύναμους και ο αγώνας κατά της κοινωνικής αδικίας είναι η απαραίτητη διαρκής απάντηση.βάση της αναλογικότητας και με σεβασμό στις ανάγκες επανένωσης οικογενειών".

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ