5.11.2015 19:00

Οι αλληλέγγυοι του Καταρράκτη

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ» ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Την ώρα που 30 «τυχεροί» πρόσφυγες επιβιβάζονταν στο αεροπλάνο της Aegean με προορισμό το Λουξεμβούργο, στον Καταρράκτη  περίπου 250 πρόσφυγες έχοντας φτάσει σώοι στην ακτή, παρά τα μποφόρ,  και την κακοκαιρία, ξεπαγιασμένοι και μούσκεμα βρεγμένοι  απολάμβαναν την περιποίηση των κατοίκων που προσπαθούν κατά το δυνατό να οργανωθούν για τη αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στην εκκλησιαστική αίθουσα

Στην εκκλησιαστική αίθουσα του Καταρράκτη κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνουν τους πρόσφυγες. Προσπαθούν να τους δώσουν τα απολύτως απαραίτητα, μια αλλαξιά στεγνά ρούχα, ένα ζεστό τσάι με δυο φρυγανιές, τις πρώτες βοήθειες  σε εκείνους που το έχουν ανάγκη και λίγη ζεστασιά μέχρι να έρθουν τα λεωφορεία και να τους μεταφέρουν στα Ταμπάκικα, όπου γίνεται η πιστοποίηση.

Με εξοπλισμό και εφόδια από τα σπίτια τους, στηριζόμενοι καθαρά στις δικές τους δυνάμεις και σε προσφορά όποιων χωριανών το επιθυμούν οι εθελοντές βρίσκονται εκεί ότι ώρα απαιτηθεί πρωί ή βράδυ. «Χθες βγήκαν το πρωί και μετά ήρθαν κι άλλοι στις 9 το βράδυ. Συνολικά 250 άτομα βγήκαν χθες στον Καταρράκτη. Ήταν βρεγμένοι μέχρι το κόκκαλο, παιδιά, μωρά, τι να κάνεις μπορείς να τους αφήσεις στο κρύο; Ότι μπορούμε κάνουμε. Έχουμε αδειάσει τα σπίτια μας,  είμαστε εδώ επειδή το θέλουμε, επειδή το νιώθουμε, αλλά αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε κι άλλη βοήθεια. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος του ερυθρού Σταυρού κι εδώ, θα μπορούσαν ίσως να έρχονται να καθαρίζουν μετά την αίθουσα.» αναφέρει στον «π» η Α. Λαμπίρη μια από τους κατοίκους που βοηθούν τους πρόσφυγες κατά την άφιξη τους.  «Χθες είχαν μαζί τους ένα μωρό, αν το έβλεπε κάποιος αυτό το μωρό την ώρα που ήρθε πώς ήταν, δεν θα χρειαζόταν να δει τίποτα άλλο στη ζωή του. Πιο τραγική εικόνα δεν υπάρχει νομίζω. Ευτυχώς που ήρθαν κάτι εθελοντές από την πόλη με μηχανές κι έφεραν αυτές τις ειδικές κουβέρτες και ζεστάθηκε το μωρό»

Οι ανάγκες

Οι εθελοντές στον Καταρράκτη χρειάζονται φρυγανιές, τσάι, πλαστικά ποτήρια, μάσκες πλαστικά γάντια, μωρομάντηλα, απορρυπαντικά και κυρίως ρούχα γιατί σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες βγαίνουν βρεγμένοι από τη θάλασσα.

Επιβαρυμένος ο Καταρράκτης

Παράλληλα με το ανθρωπιστικό υπάρχει και το περιβαλλοντικό κομμάτι. Η ευρύτερη περιοχή του Καταρράκτη είναι γεμάτη πλαστικές βάρκες και σωσίβια. «πλέον δεν βλέπεις βότσαλο στην παραλία του Καταρράκτη ένα χαλί πορτοκαλί βλέπεις από άκρη σε άκρη» υποστηρίζει η κ. Λαμπίρη, ζητώντας την αρωγή των αρμοδίων για τον καθαρισμό όχι μόνο της παραλίας αλλά και όλου του χωριού που είναι γεμάτη από σκουπίδια.

«Δεν είναι μόνο η Μυτιλήνη. Είμαστε κι εμείς εδώ. Δεν μπορούμε 4 και 5 άτομα να εξυπηρετήσουμε 250 ψυχές, είναι αδύνατο», καταλήγει η κ. Λαμπίρη με τη σκέψη ότι σήμερα που «έσπασε» ο καιρός « θα βγουν κι άλλοι»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ