27.5.2015 10:57

Οι 5 παγίδες στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων [λίστα]

Αντιμέτωποι με ένα νέο φορολογικό τοπίο, γεμάτο «παγίδες» βρίσκονται περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι που υπολογίζεται ότι θα υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», τεκμήρια, προκαταβολή φόρου, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και υποχρεωτική υποβολή δήλωσης για όλους όσοι έχουν κλείσει τα 18 έτη ηλικίας κρύβουν τα πιο επικίνδυνα «δόκανα» για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους.

Οπως προκύπτει από το φυλλάδιο οδηγιών για την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των φετινών δηλώσεων το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αλλά και από ένα εγχειρίδιο ερωτήσεων και απαντήσεων που ανήρτησε στο διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών:

  1. Από φέτος όλοι οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, αφού σχεδόν όλες οι δαπάνες τους για την απόκτηση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές και δάνεια, λαμβάνονται υπ’ όψιν από την Εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων τους, οπότε θα πρέπει να δικαιολογούνται και να καλύπτονται από δηλωθέντα εισοδήματα.
    Ειδικότερα, τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να δηλωθούν στη φετινή φορολογική δήλωση αποτελούν, μεταξύ άλλων, η δαπάνη για αγορά μετοχών, ομολόγων και εντόκων γραμματίων, για τη σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων, για τη χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα, για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας και οποιουδήποτε άλλου ακινήτου, για την αγορά κινητών πραγμάτων συνολικής αξίας άνω των 10.000 ευρώ, όπως πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα ή κοσμήματα ακόμη και οι γονικές παροχές σε χρήμα άνω των 300 ευρώ τον χρόνο!
  2. Οσοι φορολογούμενοι, κατά τη διάρκεια του 2014, απέκτησαν εισοδήματα οποιουδήποτε ύψους προερχόμενα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, ακίνητα, μερίσματα, τόκους καταθέσεων ή δανείων, υπεραξίες λόγω μεταβιβάσεων ακινήτων, μετοχών, ομολόγων ή άλλων τίτλων, τα οποία υπερέβησαν το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους, εφόσον πιαστούν στην «παγίδα» του αυστηρότερου συστήματος τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που ισχύει φέτος (εφόσον το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα που θα τους προσδιορίσει η φορολογική αρχή με βάση τα τεκμήρια είναι μεγαλύτερο από το συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους), θα κληθούν να πληρώσουν, επί της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος που θα προκύψει, φόρο 26% προσαυξημένο κατά 55% με προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, δηλαδή συνολικό ποσοστό φόρου 40,3%.
  3. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, οι οποίοι το 2014 δεν απέκτησαν εισοδήματα από άλλες πηγές παρά μόνο από γεωργικές δραστηριότητες, εφόσον πιαστούν φέτος στα «δίχτυα» των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (εφόσον δηλώσουν πραγματικά εισοδήματα χαμηλότερα αυτών που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια) θα κληθούν να καταβάλουν επί του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος φόρο 13% από το πρώτο ευρώ προσαυξημένο κατά 27,5% με «προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους»!
  4. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα επιβαρύνει και φέτος με συντελεστές από 1% έως 4% όσους απέκτησαν το 2014 ατομικά ετήσια εισοδήματα συνολικού ύψους άνω των 12.000 ευρώ, είτε φορολογούμενα είτε απαλλασσόμενα από τη φορολογία.
  5. Σε περίπτωση που το εισόδημα το οποίο προκύπτει βάσει τεκμηρίων είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν, η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβληθεί επί του υψηλότερου τεκμαρτού κι όχι επί του χαμηλότερου δηλωθέντος εισοδήματος, οπότε η επιβάρυνση του φορολογουμένου θα αυξηθεί περαιτέρω


Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ