28.10.2014 8:28

Οδηγίες για την περισυλλογή καυσόξυλων εξέδωσε η Δ/νση Δασών

Εγκύκλιο με την οποία ορίζει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιώτες μπορούν να μαζεύουν ξύλα από τα δάση του νησιού εξέδωσε η Δ/νση Δασών. Σύμφωνα με αυτήν, οι κάτοικοι των χωριών άλλα και της πόλης μπορούν να μαζέψουν τις παρακάτω κατηγορίες καυσόξυλων.

«1. Καυσόξυλα που προέρχονται από ξερά,σάπια, κουφαλερά και γενικώς άχρηστα στις τέχνες, όρθια ή κατακείμενα ή με επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια κλίση, κάθε είδους δασικών δέντρων και θάμνων καθώς και από υπολείμματα υλοτομιών, μέχρι του ποσού των πέντε (5) χωρικών κυβικών μέτρων (χ.κ.μ.) κατ’ έτος για κάθε οικογένεια, όταν προορίζονται αποκλειστικά για οικιακή τους χρήση.
2.Καυσόξυλα που προκύπτουν σαν προϊόντα εκτάκτων καρπώσεων (διανοίξεις δρόμων, ζωνών πυρασφάλειας, καθαρισμούς παρόδιων ζωνών και προληπτικής απομάκρυνσης βλάστησης για λόγους πυροπροστασίας, ανεμοθλασίες κλπ), όταν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κάλυψη ατομικών – οικιακών αναγκών των υλοτομούντων, και μέχρι του ποσού των πέντε (5) χ.κ.μ. ανά ενδιαφερόμενο και με την προϋπόθεση ότι δεν προβλέπεται διαφορετικά από σχετικές μελέτες έργων ή αποφάσεις εκτάκτων καρπώσεων.

3.Καυσόξυλα που προκύπτουν σαν προϊόντα λόγω απομάκρυνσης του καμένου ξυλώδους όγκουαπό εκτάσεις που έχουν καεί όταν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κάλυψη ατομικών – οικιακών αναγκών των υλοτομούντων, και μέχρι του ποσού των δέκα (10) χ.κ.μ. ανά ενδιαφερόμενο και με την προϋπόθεση ότι δεν προβλέπεται διαφορετικά από σχετικές μελέτες έργων ή αποφάσεις εκτάκτων καρπώσεων».

 Η υλοτομία επιτρέπεται α έως 10 Μαϊου, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, πλην Κυριακής και από τις 09.00 το πρωί έως 18.00 το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει προηγηθεί άδεια της Δ/νσης Δασών προτού οι ενδιαφερόμενοι ξεκινήσουν να μαζεύουν καυσόξυλα.

Απαγορεύσεις

Πέραν των παραπάνω, όπως διευκρινίζει σχετικά η Δ/νση Δασών, απαγορεύεται η διάθεση για εμπορία των καυσόξυλων και δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους σε χώρους επιχειρήσεων εμπορίας ξύλου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ