23.3.2022 11:49

Ο ΠΕΣ ΑΕΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Στις 23 Μαρτίου 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Επιπρόσθετα, τα ακραία καιρικά, κλιματικά και υδρολογικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά και έντονα σε πολλά μέρη του κόσμου, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι από εμάς εκτιθέμεθα όλο και πιο πολύ σε κλιμακούμενους κινδύνους, ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού, της αστικοποίησης και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Καίρια καθίσταται, η έγκαιρη προετοιμασία και η δυνατότητα δράσης τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος, μπορεί να σώσει πολλές ζωές και να προστατέψει το βιοπορισμό των κοινωνιών, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέσω των συστημάτων παρατήρησης, συλλογής δεδομένων και πρόγνωσης, συμβάλλει τα μέγιστα στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων των έντονων καιρικών φαινομένων.

Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί, πως η μετεωρολογία διαδραματίζει καίριο ρόλο για εμάς τους ίδιους τους ναυτικούς, καθώς οι Καπετάνιοι μπορούν και προβλέπουν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μέσω συστημάτων και με την αρωγή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προστατεύοντας την δίοδο του πλοίου από μέρη με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Εν κατακλείδι, η πανδημία του COVID-19 έχει περιπλέξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία και έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Έχει επίσης σηματοδοτήσει την ανάγκη να υιοθετήσουμε μια διασυνοριακή προσέγγιση πολλαπλών κινδύνων, με σκοπό την πρόοδο ως προς τους παγκόσμιους στόχους που αφορούν στις δράσεις για το κλίμα, τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ