26.1.2022 10:54

Ο Π.Ε.Σ. Α.Ε.Ν. τιμά την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Η Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος παραπέμπει τη μνήμη όλων μας σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο γεγονός στο οποίο ως εκπολιτιστικός, αρχικά, σύλλογος δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε να αναφερθούμε.

Πιο συγκεκριμένα, η 27η Ιανουαρίου έχει θεσπιστεί επίσημα από το 2004 ως ημέρα τιμής του ηρωισμού και γενναιότητας των ορθοδόξων Ελλήνων που με κίνδυνο τη ζωή τους, σε μια Ελλάδα υπό κατοχή, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους. Είναι καθήκον μας, δηλαδή, να τονίσουμε την σημασία του ιστορικού γεγονότος αυτού αλλά της δράσης των θαρραλέων συνανθρώπων μας που αγωνίστηκαν υπέρ της ελευθερίας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης για τους ανθρώπους εκείνους που το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς του Τρίτου Ράιχ θέλησε να εξαλείψει από προσώπου γης. Ενός αναμφισβήτητα στυγερού εγκλήματος που στοίχησε τη ζωή σε ένα εκατομμύριο Εβραίους, ανάμεσα στους οποίους και 60.000 Έλληνες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, η σημερινή μέρα οφείλεται στην ιστορική απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκεντρώσεως Άουσβιτς-Μπιρκενάου από τις Συμμαχικές δυνάμεις, στις 27 Ιανουαρίου 1945, η οποία επιτεύχθηκε χάρης της ταχείας προέλασης των Συμμάχων λόγω της τεράστιας αλυσίδας ναυτικών ανεφοδιασμών. Εξυπακούεται φυσικά πως, η ελληνική συνδρομή στον αγώνα για την συντριβή της γερμανικής πολεμικής μηχανής ήταν αναπόσπαστη σε όλα τα μέτωπα του πολέμου, από τις επιχειρήσεις στην Μεσόγειο, την διάσχιση του Ατλαντικού από την Αμερική προς την Ευρώπη και φυσικά την απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας. Έτσι, ως ναυτικά στελέχη και εμείς, πρέπει να υπογραμμίσουμε την συμβολή των Ελλήνων της Εμπορικής Ναυτιλίας, που με την ασυναγώνιστη δράση τους στην μεταφορά εφοδίων στις πρώτες γραμμές των πολεμικών μετώπων βοήθησαν στον ναυτικό αποκλεισμό των δυνάμεων του Άξονα, δίνοντας έτσι τα κλειδιά της νίκης στους Συμμάχους.

Εν κατακλείδι, ο Παγχιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Χίου στέκεται πλάι στα έθνη που συνδράμουν με στόχο την διάδοση της απαραίτητης παιδείας στις μελλοντικές γενεές για την αποτροπή αντίστοιχων γεγονότων.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ