27.1.2022 11:33

Ο Π.Ε.Σ. Α.Ε.Ν. για την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου, αγγίζει ένα μείζον θέμα που αφορά κάθε χρήστη των νέων τεχνολογιών.

Πιο συγκεκριμένα, από την ημέρα θέσπισης της μέσω της υπογραφής της Σύμβασης 108 του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1981, έχει σκοπό την προστασία της ιδιωτικότητας και την ενημέρωση του πολίτη σε αυτό το ζήτημα. Μιας και η καθημερινότητα μας, τόσο στην εργασία όσο και στην ψυχαγωγία, ψηφιοποιείται όλο και περισσότερο είναι απαραίτητη η πληροφόρηση του κοινού για οποιαδήποτε διαδικτυακή κίνηση η οποία εκθέτει τα προσωπικά μας στοιχεία, όπως είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά, κατοικία, οικονομική κατάσταση, τόπος εργασίας, προσωπικές δραστηριότητες, κτλ. Η ανεξέλεγκτη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων κρύβει μακροχρόνιες επιπτώσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο λόγω της παραπληροφόρησης που μας ασκείται σε καθημερινή βάση. Για αυτό άλλωστε, η χώρα μας συνδράμει στην διαφύλαξη τους μέσω της Αρμόδιας Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που είναι επίσημα κατοχυρωμένη και στελεχωμένη.

Φυσικά δεν μπορούμε να μην πάρουμε θέση ως σύλλογος, ο οποίος δεν έχει μονάχα ναυτικό, αλλά και εκπολιτιστικό χαρακτήρα. Ειδικότερα, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει τα μέσα επικοινωνίας και ασφάλειας ενός πλοίου σε ασύλληπτα πλέον επίπεδα, πράγμα το οποίο όμως δεν έρχεται χωρίς τους αντίστοιχους κινδύνους. Με άλλα λόγια η διαφύλαξη των προσωπικών και πολλές φορές απόρρητων στοιχείων ενός πλοίου και των επιβαινόντων του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ενός σύγχρονου αξιωματικού, ώστε σε καμία περίπτωση τέτοιες πληροφορίες να μην διαρρεύσουν. Όμοια, υπό το καθεστώς αυτό της μεγάλης ευθύνης προτρέπουμε όλους να δράσουν προτού αναρτήσουν δημόσια προσωπικά στοιχεία τους, έχοντας πρώτα αναλύσει και διασταυρώσει αποτελεσματικά πως οι πράξεις τους δεν θα επιφέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι, ο Παγχιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Χίου στηρίζει πλήρως την όποια δράση πραγματοποιείται με απώτερο σκοπό την διασφάλιση προσωπικών δεδομένων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ